Enyhén nőtt a lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban

Szerény mértékben emelkedett novemberben a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések száma alapján számított index 0,2 százalékkal 109,5 pontra emelkedett az októberi 109,3 pontról. Októberben még 3,5 százalékkal ment föl a mutató. Az index 0,8 százalékkal állt tavaly novemberi értéke fölött.

National Association of Realtors

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva ismét rámutatott, az enyhe emelkedés ellenére a kínálat nem elég a kereslet kielégítéséhez.

A NAR korábban közölte, hogy az eladásra felkínált használt lakások száma egy év alatt csaknem 10 százalékkal csökkent. Ugyanakkor az árak az S&P vonatkozó ingatlanindexe szerint 6,2 százalékkal emelkedtek, jóval nagyobb mértékben, mint a jövedelmek. Ezt csak részben ellensúlyozza a jelzáloghitelek kamatának csökkenése. Ez oda vezethet, hogy a pénzügyileg kevésbé erős vevők kiszorulnak a piacról.