You are here
Home > Kert >

Tippek a rózsa ültetéséhez

Rózsa ültetése

A rózsa időtlen idők óta a legnépszerűbb dísznövényünk, számtalan fajtája létezik. Az ültetése nem bonyolult, ezért érdemes még kezdő kertészként is próbálkozni. Viszont nem árt tudni, hogy a betegségeinek és kártevőinek nagy száma miatt rendszeres ápolást, és locsolást igényel.

A rózsa ültetése

Akár edényes (konténeres) rózsát vásároltunk akár szabadgyökerű rózsát, az ültetést megelőzően napos helyen legalább 5 óra időtartamra áztassuk be a gyökeret. Az edényeset az edénnyel együtt, míg a szabadgyökerű rózsát csomagoljuk ki óvatosan. A gyökereket hajtogassuk szét, és pár cm-rel vágjuk vissza az esetlegesen sérült gyökerekkel együtt.

Rózsa ültetése

Ültetési idő

Az ültetési időt befolyásolja, hogy konténeres, vagy szabadgyökerű rózsát ültetünk.

A konténeres rózsa egész évben telepíthető a fagyos időszakok és a túlzottan forró száraz napok kivételével. Ássunk egy mély gödröt, az edény méreténél 2-szer szélesebb, illetve kicsit mélyebb gödörre lesz szükség. Mivel a rózsa hosszú ideig, akár évtizedekig is ugyanazon a helyen marad ültetés előtt kell a földminőségről gondoskodni: dúsítsuk a földet érett istállótrágyával, komposzttal vagy humusszal. Ezenkívül dolgozzunk a talajba tartós műtrágyát (6-7 g/tő), amely nem csak a gyors begyökeresedést, hanem a hajtásfejlődést is segíti. A műtrágyázást tavaszonként ismételjük meg.

Távolítsuk el az edényt vigyázva a földlabdára. Vágjuk le a gyenge hajtásokat. A főhajtásait is metsszük vissza a következők alapján:

Magas törzsű rózsa: 2-3 szemre

Bokorrózsa: 3-4 szemre

Futó rózsa: 8-10 szemre

Helyezzük a gödörbe, és temessük be, majd tövenként min. 5 l vízzel iszapoljuk.

A szabadgyökerű rózsát ültethetjük tavasszal és ősszel – lehetőleg szeptember vége október elejéig. Az ültetés első lépése a megfelelő hely kiválasztása: olyan terület ajánlott, amely szellős, és huzatmentes, és legalább 5-6 óra napfény éri. Kb. 40 cm mély gödörre lesz szükség. Ha sorba ültetünk, akkor tövenként legalább 30-40 cm helyet hagyjunk ki. Többsoros ágyás esetén viszont nagyobb, legalább 60 cm-es sortávolságra ültessünk. Helyezzük a gödörbe a tövet úgy, hogy az oltás helye a talajszint alá kerüljön (kb. 3-5 cm-rel), és alaposan öntözzük be. A rózsa megfelelő mennyiségű tápanyag esetén nem igényes a talajra. Viszont ha homoktalajon ültetünk, akkor rendszeresen kell műtrágyát a földbe dolgozni.

Rózsa ültetése

A rózsa öntözése

A rózsa rendszeres öntözést igényel, de a pangó vizet nem kedveli. Az új telepítésű töveket nagyobb vízadagokkal, ritkábban locsoljuk, lehetőleg a víz a leveleit ne érje. Az őszi fagyokig alaposan öntözzük, a talaj legalább 15 cm mélyen legyen nedves. Aszály idején fontos a rendszeres öntözése.

Hogyan serkenthető a folyamatos virágzás?

A virágokat az azonos évi hajtások végén hozza. Nyáron az elvirágzott virágfejeket mindig távolítsuk el. Ennek az a célja, hogy a növény megőrizhesse az energiáját, és folyamatos virágzásra serkentsük.

Top