You are here
Home > Kert >

Tippek a liziantusz gondozásához

Liziantusz gondozása

A liziantusz leginkább virágkötészeti alapanyagként ismert, kedvelt darabja a menyasszonyi csokroknak. Látványos virágai és tartóssága miatt népszerűsége vetekszik a fenséges rózsákéval. Egynyári virágként termeszthető, gondozása nem bonyolult, ha a fényigényét szem előtt tartjuk, üde dísze lehet a kertünknek.

A liziantusz jellemzői

A liziantusz lizike néven is ismert, hazánkban egynyári növény, ugyanakkor a természetes élőhelyén – Észak-Amerika déli részén és Mexikóban évelő. Számos fajtája és hibridje létezik, amely a magasságát befolyásolja, így az alacsonytól a közepes növésűig (általában 40 cm-es re nő) fordul elő. A liziantusz könnyen bokrosodik, általában nyár folyamán virágzik. Egy-egy tövön legalább 20-30 virág fejlődik ki. A virágai színükben és formájukban is változatosak. A színek a krém, a fehér-sárgás-rózsaszínes árnyalattól az erősebb liláig is előfordulhatnak. Fajtától függően akár szimpla tölcséres virágú, vagy rózsára hasonlító virágok lehetnek. Az alacsony növésű és a törpe növésű liziantusz fajták kedveltek cserepes növényként, általában a virágzási időszakában kapható, előnye, hogy sokáig akár hetekig is megőrzi a szépségét.

A liziantusz gondozása

A liziantusz gondozása nem bonyolult, elsősorban a fényigényére kell tekintettel lenni. Azonban jó tudni, hogy érzékeny a gombás és vírusos fertőzésekre. A vízigénye közepes, a túlöntözést nem viseli jól, viszont nem árt a földjét folyamatosan nyirkosan tartani. A beltérben nevelt cserepes növényt virágzási időszakában rendszeresen tápoldatozzuk, de télen a nyugalmi időszakban csak minimálisan locsoljuk. A liziantusz számára a közepesen meleg hőmérséklet ideális (20-25 Celsius fok), télen pedig olyan helyen érdemes tartani, ahol megfelelőek a fényviszonyok, ugyanakkor a hőmérséklet nagyjából 15 Celsius fok. Jó tudni, hogy a jelentősebb esőzések során a leveleken lévő esővíz, a pára és a nedvesség kedvez a gombás betegségek kialakulásának, és a tripszek ellen is védekezni kell. Az elnyílt virágok visszametszésével serkenthetjük a bokrosodását.

Liziantusz gondozása

A liziantusz ültetése

A liziantusz rendkívül mutatós szegélyként, vagy virágágyásba ültetve. A fényigénye miatt mindig világos helyre ültessük, ez vonatkozik a szabadföldi és a cserépben, ládában való nevelésre egyaránt. Ültetőközegnek válasszunk semleges kémhatású, laza szerkezetű földet.

A liziantusz szaporítása

Bár szaporítható magvetéssel, amely igen nehézkes, ezért érdemesebb palántát vásárolni. A palánták kiültetésére pedig a tavaszi fagyok utáni időszak az ideális.

Top