You are here
Home > Lakberendezés >

A tökéletes hálószoba berendezésének titka

hálószoba

Annak ellenére, hogy a hálószobában töltött idő legnagyobb része alvást jelent, ez a szoba mégis kiemelten fontos otthonunkban. Azért is szükséges részletesen átgondolni, hogy hogyan tudjuk tökéletesen kialakítani hálószobánkat, hiszen itt pihenjük ki a mindennapok fáradalmait. Amennyiben tehát te is hálószobád átalakításán gondolkodsz, ez a cikk neked szól – nézzük tehát a tökéletes hálószoba berendezésének titkát.

Megnyugtató színpaletta

A nyugodt és kiegyensúlyozott alvás érdekében a természetesebb és visszafogottabb színárnyalatok lesznek az ajánlottak hálószobádban. Egy sötétbarna vinyl padló, bézs fallal és fehér vagy törtfehér ágyneművel tökéletes kombináció lehet. Ez természetesen nem kötelező – élénkebb színeket is választhatsz. Ebben az esetben azonban egy élénk árnyalat kiválasztása az ajánlott, majd ezen árnyalat kombinálása neutrálisabb színekkel.

Fényviszonyok

A természetes fény ugyan fontos otthonod szinte minden szobájában, a hálószoba esetében inkább a megfelelő sötétítésen van a hangsúly. Akár egy vastagabb anyagú, sötétebb függönyt, akár pedig egy jó minőségű redőnyt választasz, a minőségi alváshoz elengedhetetlen a teljes sötétség. Amennyiben a függönyre esik a választásod, jó hír, hogy egy egyedibb darabbal a hálószoba dekorációját is megalapozhatod.

A megvilágítást legtöbben az éjjeliszekrényen elhelyezett kisebb olvasólámpákkal szoktuk megoldani. Amennyiben azonban a falra szerelhető verziót választjuk, fontos a mozgatható fej megléte. Mindezek mellett egy központi mennyezeti lámpa is jól jöhet – ez azonban nem elengedhetetlen. Ha mégis emellett döntesz, kevésbé éles villanykörtét válassz majd.

Stílus opciók

Természetesen, ahogyan otthonod többi helyiségében, a hálószobában is azonos stílusnak kell uralkodnia. Mivel a lakberendezési stílusok listája elképesztően hosszú, fontos lehet legalább a leggyakoribb és legnépszerűbbeket ismerned. Hiszen ezen információval könnyebb lesz a számodra ideális stílus kiválasztása. A minimalista stílus nagyszerű választás lehet a visszafogottabbak számára. Egy letisztult berendezés, neutrális színpaletta, laminált padló, valamint minimális dekoráció egységes és megnyugtató összhatást ad majd. A bátrabbak számára inkább a rusztikus, a vintage, vagy akár az ipari stílust ajánljuk. Bármelyik stílust is választod, mindenképpen összhangban kell lennie a lakás többi részével.

Bútorok elhelyezése

Hálószobád esetében természetesen az ágy lesz a központi elem. Fontos észben tartanunk, hogy ágyunkat sem a radiátor, sem pedig az ablak közvetlen közelében nem ajánlott elhelyezni. Az ágy mellé választható éjjeliszekrényeket jó ötlet lehet színben és anyagban az ágyhoz igazítani. Valamint – bár sokan nem gondolnak rá – fontos, hogy a magassága maximum a matracig érjen.

A fentieken felül alapvető egy ruhásszekrény megléte, amely szintén színben illő kellene, hogy legyen. Végezetül, sokan helyezik el íróasztalukat is a hálószobába. Ez azonban nem a legideálisabb választás, hiszen a pihenést és a munkát nem ajánlott összekeverni. Hely hiányában azonban sokan kényszerülnek erre a megoldásra. Amennyiben a te hálószobádban is ez a helyzet, próbálj meg külön munka sarkot kialakítani. Ez segít majd a pihenés és a munka különválasztásában.

A fenti tippek észben tartásával kellemes és hangulatos hálószobát alakíthatsz ki magadnak. Az egységes színpaletta, a megnyugtató összhatás és a kényelem garantált eredményt ad majd, amikor pihentető alvásra kerül a sor.

 

Top