You are here
Home > Ingatlan >

Hogyan kerüld el a gyakori hibákat a nagy projekteknél?

Egy-egy nagyobb projekt megtervezése és megvalósítása kihívásokkal teli feladat lehet és nagyon sok hibalehetőséget is rejt magában. A megfelelő tervezés, a végrehajtás és a projektmenedzsment ma már kulcsfontosságú.

Tervezés

A hiányos vagy nem alapos tervezés gyakori hiba az építkezési projektek során. Fontos, hogy a tervek időben elkészüljenek, az építési engedélyeket kiadják és az alapanyagokat is időben leszállítsák. Ha bármelyik ponton elakad az építkezés, akkor már most biztosak lehetünk abban, hogy a költségeink nőni fognak.

Reális költségvetés

Nem érdemes már az építkezés elején egy túl optimista költségvetést felállítani, mert az általában nem valósul meg. Az alapanyagok ára, a munkaerő költségei, a szállítás és még sok más költség is felmerülhet, de mindegyik ponton érdemes némi tartalékot is beépíteni a költségvetésbe. A generálkivitelezés pest megye területén és a nagyobb városokban is megvalósítható, ezért érdemes inkább profikra bízni a teljes építkezés levezénylését. A szakember feladati közé fog tartozni a költségvetés betartatása és segíteni fog abban is, hogy túlzott extra költségekbe még véletlenül se verjük magunkat. A generálkivitelezés árak eltörpülhetnek a váratlan és felesleges kiadások mellett, így érdemes ezt a tételt is betervezni a költségvetésbe.

Projektmenedzsment és szakértelem

A nagyobb projektek sikerében kritikus mérföldkő a projektmenedzsment. Ha olyan résztvevőre van szükségünk, aki hatékonyan koordinálja a teljes építkezést, azaz ügyel az ütemtervre, gyorsan reagál a felmerülő problémákra és hatékonyan koordinálja az összes résztvevőt, akkor bizony egy generálkivitelezőt kell keresnünk. A kommunikáció nagyon fontos, hiszen minden résztvevőnek tisztában kell lennie azzal, hogy miként áll a projekt, kinek mi éppen a feladata, melyek az elvégzett és az elvégzendő feladatok. A kommunikáció folyamatos fenntartását a szakemberek segítik, hiszen kapcsolatot tartanak fent az építtetővel, az alvállalkozókkal és egyéb résztvevőkkel.

Építési követelmények betartása

Építkezéseknél gyakorta szembesülünk különféle szabályozásokkal. Az építési engedélyeket csak akkor adják ki nekünk, ha ezeknek a követelményeknek maradéktalanul eleget teszünk. Egy tapasztalt generálkivitelező ezekkel a jogi útvesztőkkel nagyon is tisztában van és szinte már semmivel sem lehet meglepni. Ha tehetjük, már akkor válasszunk kivitelezőt, amikor előszőr felmerül bennünk az építkezés gondolata.

Top