You are here
Home > Kert >

Leylandi ciprus metszése

A leylandi ciprus kedvelt örökzöld, más fajtákkal szemben nem hoz termést, Intenzív növekedésű, legalább évente egy alkalommal biztos szükség lesz az éles szerszámainkra. A metszése függ az életkorától illetve attól is, hogy sövényként tartjuk-e, vagy különálló faként.

A Leyland hamisciprus (Cupressus x leylandii) leylandi ciprusként is ismert, kifejezetten kedvelt örökzöld hazánkban. Ennek több oka van, egyrészt igen gyorsan nő, – akár évente fél métert is nőhet fiatal korban, másrészt mert télen is megőrzi élénkzöld színét. Mindezek miatt gyakran telepítik sövényként, de különálló faként is. A fiatal egyedek érzékenyek az erős fagyokra, ilyenkor érdemes a tövét mulcsozással védeni.

leylandi ciprus

A leylandi ciprus metszése

A leylandi ciprus jellegzetes kúp alakú növény, telepítésekor jó tudni, hogy a 20 éves korában akár 15 méter magasságot is elérhet. Az átmérője sem kicsi, 4,5 méteres is lehet. Mivel jó tűri a visszametszést, alacsonyabb sövényként is nevelhető, ebben az esetben évente több alkalommal is ajánlott elvégezni. A kívánt magasságnál vágjuk vissza a tetejét. Egy-egy metszés alkalmával a hajtások harmada távolítható el, de csak a fás részekig. Szükség szerint 1-2 alkalommal ajánlott a nyár folyamán, vagy szeptember elején elvégezni. Ideális rá a június, mikor lezajlik az első növekedési periódus. Sose napfényes és meleg időben végezzük, mivel a tűlevelei könnyen megperzselődhetnek. Sövénynyírót is használhatunk, ha jól összenőttek az ágai. A szeptemberi kisebb mértékű nyírás után már nem szabad metszeni, mivel az új hajtásai télen elfagyhatnak. Mindig éles szerszámokat használjunk, hogy kíméletes legyen a növény számára.

leylandi ciprus
Forrás: fitoland.hu

A fiatal leylandi ciprus metszése

Az ágelágazások mentén ollóval haladjunk kis lépésekben, fontos, hogy a ciprus csúcsát csak akkor vágjuk vissza, ha elérte a végső magasságot. Ha a nyár folyamán többször megismételjük a „nyírást”, akkor jól besűrűsödik a növény.

Top