You are here
Home > Medence >

A vízkőlerakódás megakadályozása

Ahogy a mosógépeknél már megtanulhattuk, a víz keménységének jelentős szerepe van a vízkövesedésben. Minél keményebb a víz, annál jelentősebb a vízkőlerakódás. Nézzük meg, mit jelent ez valójában!

Magyarországon az uszodákban használt vizek 80 %-ának összkeménysége német keménységi fokban (Deutsche Härte, °dH) meghatározva 15° dH fölött van. Budapesten a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott víz átlagos keménységi foka 15-19° dH határértékek között mozog, de helyenként a 30° dH-ig emelkedhet. Más településeken a 30° dH fölötti érték is előfordul. Ezekben az esetekben mindenkor vízkőlerakódás képződik a medencékben és a szűrőrendszerben.

Miért probléma ez? A meszes (kalciumos) vegyületek kiválása és lerakódása teljesen tönkreteheti az uszodavíz kezelő berendezéseit és a medencetestről is csak nehezen távolítható el. A csövek belső falára tapadva szűkíti annak keresztmetszetét, akadályozva ezzel a víz áramlását.

A mészvegyületek lerakódása:

  • akadályozza a lefölözők(szkimmerek) működését,
  • eltömi a csőrendszert,
  • a vízszűrés hatásfokát csökkenti,
  • a vízmelegítő berendezések hatásfokát csökkenti.

A vízkőlerakódást megakadályozni a megfelelő vegyszerek adagolásával lehet, ideális esetben hetente. Fontos tényező még a víz pH-értékének helyes beállítása, ami csökkenti a lerakódás mértékét. A medence rendszeres karbantartásának így ez alapvető eleme.

Top