You are here
Home > Otthon >

5 mítosz a patkányokról

patkány

A körülöttünk lévő rágcsálókról mindannyiunknak van valamennyi tudása. Az, hogy ez mennyire áll közel a valósághoz, már kérdéses. Sok olyan mítosz kering többek között a patkányokról is, ami sajnos nem valós. Az alábbiakban öt ilyet veszünk sorra, kitérve arra is, hogy mit lehet tenni a patkányok ellen.

1.   A patkányok az egerekhez hasonlóan könnyen elkaphatók

Sajnos nem. Míg az egerek egy-egy jó helyre kitett egyszerű házi csapdával általában elkaphatók, addig a patkányok ennél okosabbak. Nem mindig ugyanazt az útvonalat használják, ezért hiába helyezünk ki csapdát valamelyik falba rágott lyuk környékére, nem biztos, hogy belesétál a patkány. Mivel sokkal nagyobb is, mint egy egér, nagyobb csapda szükséges a megfogásához.

Ha megpróbálunk otthon, magunk szembeszállni a patkányokkal, akkor fel kell vérteznünk magunkat. A szakembereknek több módszerük is van a patkányok ellen. Mérgek célzott kihelyezése, sőt vadászgörény is szóba jöhet.

A vadászgörény azért is jó választás, mert nem kell mérgekkel bajlódni. A vadászgörény a legszűkebb és leglehetetlenebb helyre is be tud férkőzni a patkányok után.

2.   A patkányok ma már nem terjesztenek betegségeket, a pestis ideje lejárt

Ez részben igaz csak. Bár a pestis ideje valóban lejárt, nemcsak azért, mert ma már jobban odafigyelünk a higiéniára, ellenben a középkor emberével, hanem azért is, mert gyógyszer is létezik ellene. Bár ma már tudjuk, hogy a pestist nem konkrétan a patkányok, hanem az általuk hordozott élősködők terjesztették, amik az emberekre is átterjedtek, ettől függetlenül lehet betegségek okozója a patkány.

Az kevéssé valószínű, hogy megharapna minket egy állat, viszont a nyála és az ürüléke máshogy is a közelünkbe kerülhet. Minden, a házunkba betolakodó rágcsálónak egyik fő célja a kamránk, ahol igazi kincsesbányára lelhetnek.

Ha kamránkba találhatók élelmiszerek bármelyikén rágányomokat látunk, akkor attól azonnal meg kell szabadulni, hiszen sok fertőzés forrása lehet. Ugyanígy, ha felfedezzük a patkány ürülékét, akkor az alapos takarítás után fertőtlenítsünk is.

3.   A patkányokat lehetetlen észrevenni

Magát az állatot valóban nagyon nehéz észrevenni, de azért nem lehetetlen. Vannak olyan árulkodó jelek, amik egyértelműen patkány jelenlétére utalnak. Ilyen az éjszaka csöndjét felverő rágás és kaparászás, ami a patkányok esetében sokkal hangosabb, mint egy egérnél.

A másik nagyon hamar jelentkező látványos jel a nagyobb rágott lyukak a sarkokban és  a falon, valamint az ürülék. A patkányok ürüléke jóval nagyobb, mint az egereké. Ezeken kívül a megrágott tészták, kenyerek, megdézsmált élelmiszerek.

Patkány, pele, cickány… Csak néhány olyan rágcsáló, ami az avatatlan szem eléggé hasonlónak láthat. Hogy is néz ki egy patkány? Mivel a patkányok különböző fajtáinak vannak jellegzetességeik, kezdjük a vándorpatkánnyal. A vándorpatkányok barnás színűek, szőrtelen hosszabb farkuk és kicsi fülük van. A patkányok 16-40 cm hosszúra is megnőhetnek.

Az úgynevezett tetőpatkányok a vándorpatkányoknál valamivel kisebbek, a bundájuk pedig fekete. Szaporodásukról elmondható, hogy igen gyors. A nőstény patkányok nagyjábl három hetente akár 10 kölyöknek is életet adhatnak. Nagyon fontos tehát, hogy az első árulkodó jelek esetén mihamarabb lépjünk, mert hipp-hopp népes patkánypopuláció alakulhat ki a házunkban.

4.   A háziállatok nem jelzik a patkányok jelenlétét

Városokban és falun is sokan tartanak háziállatokat kint és bent egyaránt. Az a jó hír, hogy a kutya és a macska is jelezheti a patkányok jelenlétét, csak meg kell tanulnunk olvasni a jelzéseiket. Ha a bent tartott állat szokatlanul sokat nyüszít, esetleg kapar a padló alatt vagy a sarokban, szokatlanul viselkedik, akkor gyanakodhatunk valamilyen rágcsáló jelenlétére. Ha szerencsénk van, akkor az ügyesebb macskák meg is tudják fogni az egereket.

Érdemes tehát figyelni a háziállatokat is. A vadászgörényről, mint remek patkányvadászról fentebb már szót ejtettünk. A vadászgörény is kedvelt otthon tartott állat, ám a tartásuk sok odafigyelést és gondoskodást igényel. A macskákkal ellentétben ők igénylik a társaságot és a törődést. Felelőtlenül ne tartsunk állatot! Se macskát, se görényt, se mást.

5.   A patkány mindent túlél

Bár olyan koszos és büdös helyeken is remekül elvan, mint a csatorna, az nem igaz, hogy bármit túlél. Ha valamilyen állatra igaz ez, akkor az a csótány. A rovarok ugyanis sokkal ellenállóbbak, mint az emlősök.

A patkány ellen méreggel is lehet védekezni, de ennek kezelését a legjobb szakemberekre bízni. Ha van háziállatunk, akkor kockázatos ez a megoldás, mert előfordulhat, hogy nem a patkány, hanem a macska vagy a kutya eszi meg véletlenül a mérget.

A fenti 5 mítosz eloszlatásával kicsit közelebb kerülhettünk ahhoz, hogy megértsük, milyenek is a patkányok, valamint hogyan tudjuk őket eltávolítani az otthonunkból.

 

Top