You are here
Home > Szobanövények >

Az azálea gondozása nem bonyolult, egy kis odafigyeléssel sokáig gyönyörködhetünk a virágaiban

Rhododendron simsii

Az azálea az egyik legmutatósabb szobanövény, különösen a hideg hónapokban nyújt üdítő látványt a színpompás virágaival, amelyek akár egész tavaszig kitarthatnak. Az azálea gondozása sikerhez vezet, ha megfelelő öntözővizet, hőmérsékletet és páratartalmat biztosítunk a számára.

A szobai azálea (Rhododendron simsii) Kelet-Ázsiából származik, a hibridek ősei anno az európai, főként angol előkelő kerteket díszítette. A ma kapható nemesített változatai igen népszerűek, virágait a hibrid fajtájától függően általában ősztől- tavaszig hozza. Az azálea gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, viszont ahhoz, hogy életképes maradjon, pár alapvető szabályt kell betartani.

A kertészeti árudákban pazar színű virágaival hívja fel magára a figyelmet, nehéz mellette elmenni vásárlás nélkül. A cserepek általában 15-20 centiméteresek, és érdemes a sok bimbós példányokból választani.

Azélea - Rhododendron simsii

Az azálea gondozása lépésről lépésre

Azálea öntözése

Az azálea a nagy vízigényű növények közé tartozik, de öntözéséhez csak lágy, vagy nem túl hideg, állott csapvizet használjunk. Különösen a virágzása idején akár naponta locsolhatjuk. Kedveli, ha a földje folyamatosan nedves. A növényt gyakran permezezzük, ezzel biztosítva a páratartalom szükségletét, azonban a permet a virágokat ne érje. Heti egy alkalommal a cserepet vízbe is meríthetjük, mert a gyökérlabda kiszáradása hamar a vesztét okozhatja.

Fényviszonyok, hőmérséklet

A fényt igen, de a tűző napot egyáltalán nem kedveli. Lehetőség szerint hidegebb helyre állítsuk, (a simsii hibridek számára télen a legideálisabb az 5-12Celsius fok), ezzel is elősegítjük a gazdag virágzást. Gyakori probléma, hogy a túlfűtött és száraz lakásokban a virágok hamar hervadásnak indulnak, illetve a leveleit is lehullatja. A túl hideg és nedves helyeken pedig könnyen elrothadhat.

Nyárra kiültethetjük a szabadba, balkonra, de mindenképp kerüljük a tűző napos helyeket. Fontos, hogy őszi bevitelnél fokozatosan szoktassuk hozzá a belső hőmérséklet különbséghez, átmenetileg hűvös helyre állítsuk.

Rhododendron simsii - Azélea

Az elnyílott virágok gondozása

Az elnyílott, és elszáradt virágaitól folyamatosan szabadítsuk meg, valamint nyár elején vágjuk vissza a hajtásait akár többször is, ezzel serkentve a bokrosodását. Elegendő két évente tavasszal átültetni, speciális azálea földet szerezzünk be.

Az azálea kártevői

A kártevők közül az azáleamoly, és a levéltetű jelenti a legnagyobb veszélyt. Ha túlzottan elszaporodnának a növényen, akkor inkább váljunk meg tőle.

Top