You are here
Home > Szobanövények >

A ciklámen szobadíszként és szezonális ajándékként tökéletes

ciklámen

A télen nyíló ciklámen jellegzetes és népszerű növénye az otthonoknak. Főként a téli ünnepkör kapcsán vásárolják ajándékba, vagy lakásdísznek. Színes virágai mellett a levelei is díszítő értékkel rendelkeznek. Megfelelő gondozással nemcsak a karácsonyi ünnepekben marad életképes, de akár következő évben is virágot hoz. A házikedvencekkel rendelkezők óvatosan helyezzék el, mivel a ciklámen mérgező szobanövény.

A számos ciklámenfajta közül a leggyakrabban a szobaciklámennel (Cyclamen persicum), vagy más néven perzsa ciklámennel találkoznak a vevők. Eredeti élőhelye a Földközi-tenger térsége. Virágzó időszakában (illetve az új hajtásai megjelenése után) a hűvös, főként északi tájolású helyeken érzi jó magát. A cikláment sokan szezonális növényként vásárolják. Egyesek könnyen megválnak tőle miután elvirágzott, míg a hobbikertészek számára egy-egy növény megmentése alapvető célkitűzés.

A ciklámen gondozása

A szobaciklámen gondozása nem a legegyszerűbb feladat, hiszen a lakások meleg, száraz levegőjét nem igen tolerálja. Valamint a gumós növényeknél locsoláskor vigyázni kell, hogy a gumója maradjon szárazon, mert könnyen rothadásnak indulhat. A nyári hónapokban kedveli a kinti árnyékos helyeket, de az első fagyok megjelenése előtt ismét védett helyre vigyük vissza.

Az elvirágzott ciklámen könnyen átnevelhető, ha az igényeinek megfelelő környezeti feltételeket teremtünk. Fokozatosan csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, ha a levelei fonnyadni, és sárgulni kezdenek, majd ezeket a leveleket egyszerűen vágjuk le. Tudni kell, hogy az elvirágzását követően a növénynek nyugalmi időszakot – nagyjából 7-8 hetet – kell biztosítani. A nyugalmi időszakban a szárgumónak felső részét szabadon kell hagyni, mindenképpen a föld felszíne fölé kerüljön. Az átneveléshez megfelelő fényviszonyokat, és hőmérsékletet kell biztosítani. Helyezzük át egy fagymentes hűvös helyiségbe, emellett a tűző naptól és a közvetlen fénytől is óvni kell. Ez idő alatt a szárgumói újra feltöltődnek és a következő szezonra új virágokkal örvendeztet meg, így sem öntözésre, sem tápoldatra nincs szüksége. Az új hajtások általában ősz folyamán, vagy december körül jelennek meg, csak ekkor vigyük napos és világos helyre, majd gondosan locsoljuk meg. Havonta egyszer tápoldattal önttözzük.

Top