You are here

Lakásfelújítás előtt jársz? Tippek, amik segítenek!

lakásfelújítás

Egy átfogó lakásfelújítás kemény dió. A feladatok, ötletek és inspirációk sokasága annyira elsöprő tud lenni, hogy sokszor magát a projektet húzzuk-halasztjuk. Pedig jó tervezésnek, bizonyos részletekre való odafigyelésnek és egy kis önfegyelemnek köszönhetően a felújítás teljesen zökkenőmentes lehet. Megmutatjuk, mire kell odafigyelni egy ház felújításánál, hogyan kell megtervezni a teljes projekt logisztikáját, és hogyan lehet hideg fejjel szembenézni ezzel a feladattal. Tekintsd meg gyakorlati tippjeinket, és kezdj bele!

A jól megválasztott munkasor a sikeres felújítás alapja!

Egy lakás általános felújításának tervezésekor rendkívül fontos a munkarend kialakítása és betartása. A lakás egy meghatározott terv szerinti felújítása vagy felfrissítése lerövidíti a munkálatok időtartamát, és lehetővé teszi a költségvetés optimalizálását. Egy jól kidolgozott lakásfelújítási terv ráadásul lehetővé teszi, hogy a későbbre ütemezett munkálatok ne sértsék meg azt, amit már korábban korszerűsítettek. Nézzük, milyen az abszolút jól kidolgozott felújítási program kronológiája?

 1. Penészeltávolítás, falak szárítása, ha szükséges. Ez az abszolút alap! A probléma megoldása nélkül nincs értelme felvállalni a felújítás következő szakaszait. Itt kell bevetni a Trilak penészgátló festék alternatíváit, amiből már egy réteg felvitele elég lehet ahhoz, hogy felvértezzük otthonunkat a gomba ellen.
 2. Falbontás, válaszfalak építése, további épületrészek építése vagy ablakok, külső ajtók, teraszok cseréje.
 3. Az épület homlokzatának szigetelése, festése.
 4. Vezetékes víz és villanyszerelés.
 5. Belső falak szigetelése.
 6. Padló esztrich lerakása.
 7. Falak vakolása vagy gipszkarton burkolat.
 8. Belső nyílászárók, parketták és padlók cseréje.
 9. Falfestés és tapétázás.
 10. Szőnyeg lerakás, parketta lakkozás.
 11. Radiátorok, szaniterek és apróságok – aljzatok, redőnyök, lécek vagy akár ajtókilincsek – beszerelése.

Hogyan tervezzünk felújítást?

Egy ház vagy lakás felújítását mindenekelőtt egy részletes terv készítésével kell kezdeni. Segít szembenézni a közelgő kihívásokkal, és tágabb perspektívából tekinteni a munkára. A feladatok időben történő ütemezésével elkerülhető a szükségtelen káosz és idegeskedés is. Az ügyek ilyen rangsorának köszönhetően könnyebben eldönthetjük, hogy együtemű nagyobb felújításra van szükség, vagy a lakás egyes részeinek hosszabb időn keresztül tervezett fokozatos felfrissítésére. Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei – egy nagyobb tatarozás általában sokkal gyorsabban teszi lehetővé az „ügy” lezárását, de persze jelentősebb forrásbevonást igényel, és a lakóknak el kell hagyni a helyiséget. A lassú, zónaszerű frissítés kevésbé költségigényes, de valljuk be, ijesztő lehet – a rosszul megtervezett intervallumok gyakran végtelen sorozattá alakulhatnak, tele káosszal, rendetlenséggel és idegeskedéssel. Másrészről viszont nem igényel ideiglenes kiköltözést.

Tervezd meg a költségvetést!

A terv fontos eleme természetesen a költségvetés optimális kikalkulálása lesz. A legjobb, ha összekapcsoljuk az elvégzendő felújítási munkák listájával, amely lehetővé teszi a kezdeti költség becslését. Ennek köszönhetően könnyen eldönthetjük, hogy jelenleg mely munkákat engedhetjük meg magunknak, és melyeket nem.

Ne feledd a szükséges engedélyeket!

Az utolsó szempont, amit a felújítás során gyakran elfelejtenek, a megfelelő engedélyek. Míg a falak újrafestése nem igényel bejelentést az illetékes hatóságoknál, addig a radiátorok cseréje, a belső falak szigetelése vagy a tetőfedés cseréje bizonyos esetben igen. Sőt az eredetitől eltérő méretű nyílászárókra cseréjénél, gázrendszer beépítésénél vagy 12 méternél magasabb épület szigetelésénél építési engedély szükséges.

Top