You are here
Home > Szobanövények >

Bromélia gondozása

bromélia gondozása

A trópusokról származó broméliák igen kedveltek a hazai vásárlók körében. Gondozásuk sok figyelmet és kitartást igényel, ezért mielőtt a vásárlásról döntenénk érdemes tanulmányozni a fajta igényével kapcsolatos tudnivalókat.

Az ananászfélék közé tartozó broméliák (Bromeliaceae) Dél- és Közép-Amerika trópusi őserdőiből származnak, ugyanakkor rendkívül jól alkalmazkodnak a helyi körülményekhez, így bárhol a világban szép számban fordulnak elő. Számtalan faja létezik, amelyeknek az igényei is különbözőek: egyesek a száraz levegőt, míg mások párás levegőjű helyeken érzik jól magukat.

bromélia gondozása

Vannak olyan fajták, amelyeknek a félárnyék az ideális, míg mások sok fényt igényelnek. A vásárlás előtt érdemes tanulmányozni a gondozásával kapcsolatos tudnivalókat. A bromélia virágzásával kapcsolatban érdekesség, hogy a növény életciklusa alatt egyszer fejleszti ki a látványos virágait. Amennyiben szaporítanánk, a fiatal növények esetében csak pár év múltán számíthatunk a virág megjelenésére.

Tippek a bromélia gondozásához

A cserepes bromélia gondozása és tartása pár szabály betartása mellett az otthoni körülmények között is sikeres lehet, ráadásul trópusi hangulatot csempészhetünk az otthonunk falai közé.

bromélia gondozása

Elhelyezése

A broméliák általában párás és meleg helyen érzik jól magukat, és ezt különösen a fűtési szezon idején a legnehezebb biztosítani. A száraz meleg levegőjű lakásokban folyamatos párásításra van szüksége. Meleg évszakban kihelyezhetjük a szabadba, de óvjuk a tűző napfénytől.

Ültetőközeg

A broméliákat szükség esetén tavasszal ajánlott átültetni, laza, jó vízáteresztő képességű tőzegmentes talajba. Legideálisabb a szobanövény virágföldföld, amelyet virágzó szobanövény és levelükkel díszítő beltéri növények számára állítottak össze – korábbi besorolás szerint A típusú virágföldként ismert, a pH= 5,4-5,8.

Öntözése-tápoldatozása

Az öntözéshez lágy, nem hideg vizet használjunk, és jó tudni, hogy az év során változó a vízigénye: áprilistól egészen októberig a tölcsért locsoljuk, és földlabdáját tartsuk nedvesen. A többi hónapban csak igen minimális öntözést igényel. Heti egy alkalommal az öntözővízhez adagolt, a szobanövények számára kialakított tápoldattal locsoljuk.

 

 

Top