You are here
Home > Lakberendezés >

5 praktikus ötlet a raklapok felhasználására az otthonunkban

kerti raklap bútor

Arról már rengeteg téma kapcsán esett szó, mire jók a raklapok, milyen fajtáik vannak, mire használhatjuk őket. Arról azonban kevesebbszer esik szó, mire is használhatjuk fel a feleslegessé vált raklapokat, ezek ugyanis szuperül újra hasznosíthatóak.

Mielőtt azonban hozzálátunk érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk.

Néhány fontos információ újrahasznosítás előtt:

Ha raklapból szeretnénk barkácsolni nem árt tisztában lenni vele, hogy a raklapok nem egyformák. Általában három méretben (100×120, 80×120, valamint 60×80 cm) találkozhatunk raklapokkal, de léteznek egyedi méretű raklapok is. A további felhasználás szempontjából a súlyuk sem mindegy. Súlyuk 7 kg-tól akár 30 kg-ig is terjedhet. Attól függően, hogy mire szeretnénk használni a teherbírása sem mindegy. Van olyan raklap ami csak 30 kg-ot bír el, de létezik olyan is amely akár 1000 kg-ot is. Házilag történő barkácsoláshoz az egyutas raklapok tökéletesek.

Lássuk melyik az öt legnépszerűbb dolog, amely egyutas raklapból készíthető.

Kerti medence:

Ha csak a költségeinket nézzük, egy dolog teljesen biztos, raklapból nagyságrendekkel kevesebb összegért tudunk kerti medencét készíteni, mintha ásott, csempés medencénk lenne. Ha kijelöltük, hogy hová szeretnénk a medencét pontosan akkor nincs másra szükségünk mint vízálló fóliára, és raklapra. A medence külsejét kreatívan többféle anyaggal bevonhatjuk.  A legolcsóbb talán a nádszövet.

Kerti bútor:

A raklapból készült kerti kiülő ideális pihenéshez összejövetelekhez. Nagy előnyük, hogy a raklapból készült kerti bútorok megjelenése a legtöbb kerthez illik és rendkívül egyszerűen megépíthető. A készítésnél fontos szempont a kényelem, ha szeretnénk, hogy kényelmesen le tudjuk ülni, illetve felállni a bútorról, akkor duplán érdemes egymásra rakni a raklapokat, és célszerű valamilyen kényelmes ülőpárnával dísziteni. Ezeket a bútorokat is olyan színűre festhetjük, amilyenre csak akarjuk.

Kerti bárpult:

A kertbe, vagy akár a teraszra saját kezűleg épített bár minden családi és baráti összejövetelt feldob. Egy raklap bárt sokféleképpen lehet megépíteni. Formáját, méretét saját ízlésünk szerint alakíthatjuk, így a végeredmény is olyan lesz amilyet megálmodtunk. Viszonylag egyszerű módszer, ha össze csavarozunk négy, U alakba állított raklapot, majd erre egy pult lapot helyezünk. Csiszolást követően kedvünk szerint bármilyen színre festhetjük.

Kerti kosárpalánk:

Ha gyermekünk otthoni kosárpalánkra vágyik, vagy akár mi is szeretnénk szabadidőnkbe dobálni egy kicsit, akkor házilag könnyen készíthetünk raklapból kosárlabda palánkot. Ehhez mindössze egyetlen raklapra van szükségünk melyet felfúrunk a falra. Esetleg előtte ha kedvünk tartja, szétszedhetjük, csiszolhatjuk, és festhetjük amilyenre csak szeretnénk. Ha felfúrtuk az aljára rögzítsünk egy gyűrűt, és ,már csak egy hálóra van szükségünk, és készen is van a raklap kosárlabda palánkunk.

Raklap ágy házi kedvenceknek:

Raklapból készült kutya / cica ágyat elsősorban benti használatra érdemes házilag készíteni hiszen nincsen teteje, így ha nem fedett helyen használjuk kiskedvencünk hamar megázhat. Kedvencünk mérete alapján a raklap ágyat is készíthetjük többféle méretben. Festhetjük akár milyenre, és bélelhetjük darált szivacs párnával. Egy nagyon fontos dolgot kell szem előtt tartani, hogy a párna mosható anyag legyen.

Otthon barkácsoláshoz egyedi méretű vagy egyutas raklapra van szüksége? Forduljon a Simon és Nagy Bt-hez. Mi minden ügyfél igényt teljesítük!

Top