You are here

Panel beépített szekrény felújítása

Panel beépített szekrény felújítása

Az előszobaszekrény egy helytakarékos és praktikus megoldás, bár tény, hogy a mai ízlésvilágtól a régi beépített szekrények igen távol állnak. A panel beépített szekrény felújítása még szűkebb költségvetésből, akár házilagosan is megoldható. De természetesen a drágább ajtócserével jóval látványosabb eredményt érhető el.  Összegyűjtöttünk pár remek tippet, amellyel látványosan megújul az előszoba, és még a pénztárcába sem kell túl mélyre nyúlni.

Panel beépített szekrény előnyei, hátrányai

Előnye

A panellakások ára a közelmúltban az egekbe szökött, és azok a panellakások iránt a legnagyobb a kereslet (akár vásárlás, vagy albérlet céljából), amelyek például energetikai korszerűsítésen estek át, vagy tömegközlekedéssel jól megközelíthető városrészben találhatók. A panellakások elengedhetetlen tartozéka az előszobában – sok helyen még a szobában is – található általában 2-3 szekrényből álló padlótól a plafonig érő szekrénysor.

Helytakarékos

Sokan kimondottan örülnek a beépített szekrénynek, hiszen az átlagos, vagy annál kisebb méretű lakásban nem kell helyet keresni a ruhásszekrénynek. Vagy például szűkösebb költségvetés esetén nem szükséges szekrénysort vásárolni. Ideális a szezonális ruhaneműk, cipők, vagy a különféle háztartási eszközök tárolására.

beépített szekrény felújítása

Praktikus

Nagy előnye, hogy padlótól a mennyezetig érő szekrény polcain rengeteg féle ruhaneműt, ágyneműt lehet kulturáltan tárolni.

Hátránya

Sokan azért ódzkodnak a panel beépített szekrénytől, mivel különösen a régiek nem mutatnak jól az előszobában. Az otthoni ízlésvilág rengeteget változott, míg korábban gond nélkül együtt éltünk a szobában is a beépített szekrénnyel, ma már úgy érezzük, hogy jelentősen lerontja a lakás összképét. Így érhető, hogy ha valaki a régi szekrény helyett teljesen új gardrób szekrényt szeretne, például új tolóajtós gardróbszekrényt – belső fiókokkal, polcokkal, ruhafogasokkal – vagy egy komolyabb felújításon gondolkodik.

Leggyakoribb hibák, és javításuk

Leváló, lebegő fólia

Amennyiben – fóliás ajtó esetén a fólia elválik, lebeg, akkor úgy javítható, hogy kihajlítjuk a fóliát, majd a résbe Pálmatex ragasztót kenünk (mindkét oldalon szét kell kenni), majd kb. 10 perc száradás (ajánlott a felületek közé távtartót tenni pl. gyufaszálat, fogpiszkálót) után erősen összenyomni.

Meghajlott polc

Meghajlott polcokat domborulattal felfelé fordítva visszarakni – így egy idő után saját súlyától a polc kiegyenesedik.

Régi, laza polctartó gombok

A laza polctartó gombokat javasolt újakra kicserélni.

Panel beépített szekrény

Panel beépített szekrény felújítása javítása

Festéssel

A felújítás számos módon történhet, az egyszerűbbeket bárki saját maga is elvégezheti egy kis kézügyesség, és gyakorlat birtokában. Ilyen munkák például a festés vagy a tapétázás. Ízléstől függ, hogy ki melyiket választja, a mai festékekkel, hengerekkel gyorsan és látványosan lehet a régi, kopott ajtókat újjá varázsolni.

Festés előtti műveletek

Általában a festés előtti műveletek igénylik a legtöbb időt, de nem érdemes megspórolni a tökéletes eredmény érdekében. Festés előtt az összes ajtót, ajtókeretet alaposan zsírtalanítsuk, és finom (120-180) csiszolóvászonnal az egész felületet dörzsöljük át. Portalanítás után kezdődhet a festés (szaküzletben ajánlott anyagokkal), célszerű alapozó festéket is használni, és legalább 2 rétegben fessük át. Sokat dob az összképen, ha a frissen festett ajtó új, modernebb fogantyút kap.

Festéshez szükséges alapanyagok, eszközök

A festéken, alapozó festéken kívül ecsetek, festőhenger készlet szükséges. Valamint szükségünk van a festékhez ajánlott higítóra az eszközök tisztításához.

Tükörrel

A panel előszobákban hasznos lehet a teret legalább optikailag megnövelni. A padlótól a mennyezetig érő tükörrel így nem csak a régi csúnya szekrényajtó tüntethető el, de a tér is látványosan nagyobbnak tűnik. Érdemes az ajtókereteket és a szekrény belső oldalát átfesteni. Ha nincs hátfala, akkor a szekrény mögötti falat is célszerű legalább egy rétegben átfesteni. Mind a tükrös megoldás, mind az ajtócsere nagyobb beruházást igényel, így érdemes előtte alapos tervezést (méretezést, anyagválasztást) végezni. A kivitelezéshez érdemes szakember segítségét kérni.

beépített szekrény felújítása

Ajtócserével

Az ajtócsere a legköltségesebb módja a beépített szekrény felújításnak. Költségvetéstől függően különféle extrákkal, például tolóajtórendszerrel, és LED világítással is kialakítható, amelyek nem csak a komfortérzetet emelik, de igen dekoratívak is. Még az átlagos minőségű ajtók árában is nagyok a különbségek. Az ajtócsere alapos tervezést (méretezés, anyagválasztás) igényel, és javasolt szakember segítségét kérni. Az ajtófrontok a megrendeléstől számítva nagyjából 4-6 hét alatt készülnek el.

Top