You are here
Home > Otthon >

Könnyűszerkezetes ház: Gyors, környezetbarát és energiatakarékos megoldás

könnyűszerkezetes ház

A könnyűszerkezetes ház Magyarországon is egyre népszerűbb új fajta építési technika, sokan választják az ilyen típusú otthont, mivel időtálló, könnyen átalakítható és könnyen energiatakarékossá alakítható. Ma már egyre több hazai vállalkozás foglalkozik könnyűszerkezetes házak generálkivitelezésével a tervezéstől kezdve az építésen át a kulcsátadásig.

A könnyűszerkezetes ház fogalma egyre inkább beépül a köztudatba, bár a köznyelvben (helytelenül) igen gyakran a készház, gyorsház szinonimájaként használják. Való igaz, hogy ezek az építési módok közel állnak egymáshoz, de minimális mértékben eltérnek egymástól. A készház és a gyorsház is könnyűszerkezetes ház, a különbség az építési folyamatban mutatkozik meg.

Mit jelent a könnyűszerkezetes ház?

Maga a könnyűszerkezet egy gyűjtőfogalom: könnyűszerkezetes háznak nevezzük mindazokat a szerkezeteket, amelyeknek egyrészt a súlya a 300 kg/m2-t nem éri el, másrészt egy építési technika. A hangsúly önmagában nem csak a szerkezet súlyán van, hanem magán az építési technikán, – mivel ma már ennek a kritériumnak egy modern téglaépítésű ház is megfelel -.

Mit jelent a nehézszerkezetes ház?

Nehézszerkezetes házról beszélünk, ha az épületszerkezeteket nehezebb, mint 300 kg/m2 – például téglából épült házak, amely kb. 500 kg/m2, vagy az Ytongból épült házak, amelyek kb.400 kg/ m2esek.

Könnyűszerkezet, mint építéstechnika

A szerkezet anyaga alapján pedig a fa és acélvázból álló szerkezetek számítanak könnyűszerkezetnek. A faváz olcsóbb alapanyag, viszont az acélváz egyre inkább előtérbe kerül az időtállósága és stabilitása miatt. Korábban a szerkezet váza csak fából készült, de manapság egyre gyakrabban fém és a fa együttes használatából áll.

könnyűszerkezetes ház előnyei

Mi a készház?

A készház egy fajtája a könnyűszerkezetes háznak, ahol előregyártott panelekből állítják össze a házat. A panelek előre meghatározott tervek alapján egy gyárban készülnek, majd úgy szállítják ki a helyszínre, ahol már csak a szerelési munka zajlik és utólagos módosításra nincs már lehetőség. Ilyen panelek lehetnek a falak, a tető és a födémszerkezet, az utóbbi ablakokkal, vakoltan kerül kiszállításra. Előnye, hogy a helyszínen történő összeszerelés alig igényel pár napnál több időt. Egyedi készház építésére is van mód, de a megrendelők már meglévő tervekből is választhatnak.

Mi a gyorsház?

A könnyűszerkezetes háznak másik típusa a gyorsház, amely abban különbözik a készháztól, hogy egy rugalmasabb építkezési mód: a vázat nem előregyártott panelekből, hanem a helyszínen állítják össze, így van lehetőség az utólagos módosításra is. Az építése bár nem olyan gyors, mint a készházé, de pár hónap (2-3 hónap) alatt felépíthető.

Tévhitek a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatosan

Magyarországon a hagyományos téglaépítés az elterjedtebb, de egyre többen választják a nálunk még újnak számító építési módot a gyorsaság, a spórolás és egyéb szempontok miatt.

Tartósság

Egyik leginkább gyakori tévhit az élettartamhoz fűződik, sokan azért nem választják, mivel azt gondolják, hogy a könnyűszerkezetes építkezés nem tartós. Pedig a tévhitekkel ellentétben, ha minőségi alapanyagból, a szabályok és minőségi követelményeknek megfelelően kivitelezik, akkor hasonlóan a téglaházakhoz akár több száz évig is tartósak maradnak.

könnyűszerkezetes ház hátrányai

Új, még nem kipróbált technológia

Bár hazánkban egy viszonylag új technika, a világ számos pontján (Skandináviában, Kanadában, USA-ban) hosszú évtizedes múlttal rendelkezik. Az utóbbiakban, valamint a Távol-Keleten ma a házak jelentős része könnyűszerkezetes technológiával épül, jellemzően ott terjedt el, ahol egyrészt megfelelő volt a klíma, másrészt nagy mennyiségben állt fa alapanyag rendelkezésre.

Megjelenésük különbözik a téglaháztól

Sokan gondolják, hogy a könnyűszerkezetes házak ránézésre is megkülönböztethetőek, pedig a homlokzati megjelenésük megegyezik a téglaházakkal, hiszen a különbség a szerkezetükben van.

A könnyűszerkezetes ház előnyei

A könnyűszerkezetes ház számos előnnyel jár, és általában a gyorsaság, és könnyű felfűthetősége miatt választják. Az ár szempontjából azonban nem árt tudni, hogy ha megfelelő minőségi alapanyagokból és a minőségi követelményeknek megfelelően kivitelezik, akkor nem jelentős a különbség a téglaházhoz képest.

Gyorsaság

A téglaházzal összehasonlítva egy jóval rövidebb építési projekt: az 1-2 évvel szemben a gyorsház építése pár hónapot, a készház építése pár napot vesz igénybe – a panelek legyártásán és az előmunkálatokon kívül -. Manapság a modern száraz technológiának köszönhetően kiküszöbölhető a száradási folyamat, így jóval gyorsabbá vált az építkezés üteme.

Helytakarékosság

Egy téglaházzal összehasonlítva – azonos bruttó alapterület esetén – a könnyűszerkezetes háznak kb. 10 százalékkal nagyobb a használható belső tere, így ideális a kisebb alapterületű, vagy beépíthetőségű területek esetében.

könnyűszerkezetes ház gyors

Energiatakarékosság, könnyű felfűthetőség

Nagy előnye, hogy a fűtési szezonban gyorsan felfűthető, mivel a szerkezetnek minimális a hőtároló tömege. Ugyanakkor feltétlenül szükséges a klímaberendezés kiépítése, mivel nyáron a hőtárolás hiánya miatt a ház jóval könnyebben melegszik fel.

Bővíthetőség, alakíthatóság

A falak áthelyezésével az átépítése és a bővítése is egyszerűbb.

Testreszabás

Az egyedi igények könnyen megvalósíthatók, így az ízlésünknek, és igényeinkhez igazodó modern otthon alakítható ki.

Könnyűszerkezetes ház hátrányai

Az előnyök mellett érdemes számba venni a hátrányokat is, például a kivitelezési hibák miatt kialakuló hőhidat, vagy az alacsony hangszigetelést, és hőszigetelést.

Mint minden építkezésnél, így ebben az esetben is rengeteg minden múlik a kivitelezésen, ellenkező esetben hőhidak alakulhatnak ki, amelynek penészedés a következménye rövid időn belül. Hátránya még az alacsony hőszigetelő képessége és a belső falak hangszigetelő képessége is rosszabb. Ezek a hiányosságok utólagosan jól javíthatók, azonban magas a költségvonzata.

Hőtárolás hiánya

A hőtárolás hiányát gyakran egyik hátrányaként emlegetik, viszont több módon fokozható: vastagabb aljzatbetonnal, a falakra, födémre szerelt gipszkarton réteggel, illetve egy tégla előtétfal is beépíthető a belső falak elé.

könnyűszerkezetes ház építése

Könnyűszerkezetes ház tervezése, építése

A megrendelő nemcsak a már megtervezett háztípusok közül választhat, hanem egyedi tervezésű ház mellett is dönthet. Az utóbbi esetben a tervező az egyedi igények alapján (típus, méret, beosztás) készíti el a tervet, amelyet aztán engedélyeztetni kell (Egyszerű bejelentés szabályai alapján) az illetékes hatóságnál.

Ki építhet könnyűszerkezetes házat?

Olyan cég végezheti egyedül a házépítést, aki rendelkezik ETA minősítéssel, vagy ÉMI minősítéssel, vagy rendelkezik ÉME számmal, illetve a 3/2020-as együttes kormányrendeletben foglaltak szerint jár el. Ma már egyre több hazai vállalkozás foglalkozik könnyűszerkezetes házak tervezésével, építésével és értékesítésével, és a megrendelők több típus/készültség közül választhatnak:

  • váz állapot
  • szerkezetkész állapot
  • félkész állapot
  • kulcsrakész állapot

A könnyűszerkezetes ház építése

A könnyűszerkezetes ház építése több mozzanatában is hasonlít a téglaházakhoz, például az alapozás, amely a téglaházakhoz hasonló, de kisebb súly teherbírására szolgál, vagy a belső kialakítás.

  • Alapozás vasbeton technológiájú alappal
  • Falazás, hő és hangszigetelés (OSB, gipszkarton, hőszigetelő vakolatrendszer, burkolat)
  • Födém készítés (fa, vagy fém)
  • Tetőszerkezet (általában előregyártott rácstartós)
  • Belső kialakítás

Igényelhető-e hitel könnyűszerkezetes házra?

Amennyiben az engedélyek rendben vannak, akkor, mint bármely hagyományos háztípus esetén  igényelhető bankhitel, CSOK-hitel, és támogatás, és ingatlanfedezetű hitelt is adnak rá.

Pályázatok vállalkozásoknak

Top