You are here
Home > Szobanövények >

Miért sárgul a sugárarália levele?

Sugárarália

A sugárarália népszerű szobanövény, bár gondozása még kezdők számára sem bonyolult, azonban ha nem megfelelőek a feltételek gyakran tapasztalható a levelek sárgulása és hullása. Mivel a növény minden része mérgező, kisgyerekesek, és kisállat tulajdonosok olyan helyre állítsák, ahol sem a gyermek, sem az állat nem tud hozzáférni sem a növényhez, sem a lehullott levelekhez.

A sugárarália jellemző tulajdonságai

A sugárarália (Schefflera arboricola) a legtöbb otthonban megtalálható, ennek egyrészt az oka, hogy roppant dekoratív a megjelenése. Másrészt gyorsan fejlődik a cserepes nagyjából 20 cm-es növény ideális körülmények esetén pár év alatt 1 m magasra is nő. De akár fa-szerű növényt is nevelhetünk belőle, ilyenkor a plafonig is felérhet. Előnye továbbá, hogy viszonylag könnyen gondozható, nem igazán fogékony betegségekre, kártevőkre. Az sem utolsó szempont, hogy félárnyékos körülmények között is szépen tud fejlődni. Általában a huzat mentes, meleg és fényes helyeket kedveli, és sötét helyiségekben hajlamos a megnyúlásra, valamint gyengébb hajtásai fejlődnek. Szépségét a harsogó zöld, és sárga foltokkal tarkított leveleinek köszönheti, amelyek gyorsan fejlődnek. Fejlődését elősegíthetjük a környezet rendszeres párásításával. A sugárarália nyártól az első fagyok beálltáig a szabadban is tartható leginkább a szórt fényt kedveli, és tűző naptól óvjuk. A tulajdonosok ilyenkor szinte rohamos fejlődését tapasztalhatják.

Mikor érdemes a sugáraráliát átültetni?

Amíg fiatal a növény tavasszal bátran ültessük át 1-2 mérettel nagyobb cserépbe, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag virágföldet használjunk. A nagyobb és idősebb példányoknál nem szükséges az átültetés, elegendő, ha minden tavasszal felszíni talajcserét végezünk.

Sugárarália

Sugárarália gondozási hibák

A sugárarália leveleinek sárgulása és hullása általában a beltérben való tartásakor tapasztalható – például túl meleg a helyiség, vagy a túl alacsony páratartalom miatt, vagy a kampányszerű túlöntözés is okozhatja.

Miért sárgul a levele?

Bár tavasztól őszig rendszeres locsolásáról, és hetente-kéthetente a tápoldatozásáról kell gondoskodni, a rövidnappalos hónapokban inkább már csak akkor öntözzük, ha tapintásra a földet száraznak találjuk.

Miért hullik a levele?

Bár a levélhullásnak lehetnek élettani okai, vagy a növényünk elöregedése, de előfordulhat, hogy, kártevők (pl. pajzstetvek) állnak a hátterében. A legideálisabb persze egy 10-12 fokos télikert lenne, azonban ez a lehetőség keveseknek áll fenn. Ennél hidegebb helyiségben szintén lehullatja a leveleit, ezért a fűtetlen veranda, vagy sötét helyiség sem alkalmas a teleltetésére.

Top