You are here

Otthon Melege Program 2024

otthon melege program

Számos közösségi és internetes portálon jelent meg a lakosság körében népszerű Otthon Melege Program 2023 (OMP) részleteivel kapcsolatos valótlan információ. A pályázatokat kezelő állami cég, az NFSI honlapján ismertette, hogy jelenleg nem rendelkeznek információval a 2023-ben induló új pályázati konstrukcióval kapcsolatosan.

Az Otthon Melege Programot (OMP) 2014-ben indították abból a célból, hogy lakóépületek, a háztartások energia hatékonyságát javítsák, és megújuló energiát hasznosító rendszerek kialakítását biztosítsák különféle pályázati konstrukciók segítségével. Az elmúlt években nagy sikere volt a pályázatnak, jelentős, 34 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak a magyar háztartások.

A program népszerűségét igazolja, hogy az ingyen pénzt, a régiónként külön biztosított pályázati keretösszegeket a kiírást követően hamar elkapkodták, a keretösszeg többszörösére futottak be pályázatok. Sőt nem egyszer előfordult, hogy a pályázatok benyújtását pár óra múlva fel kellett függeszteni.

otthon melege program

A pályázatért az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a felelős, az egyes alprogramokat, mint a „Társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” alprogram pályázatait, az állami tulajdonú, 2015. február 1-től működő társaság, az NFSI Nonprofit Kft. kezeli.

Otthon Melege Programok (2014-2019)

Az ITM tájékoztatása szerint a program indulása óta 310 ezer háztartásnak biztosított energetikai korszerűsítést, és közel 70 milliárd forint összértékű beruházást generált.

A különböző években az alábbi alprogramokra lehetett pályázatot benyújtani.

Háztartási gépcsere – 2015,2016,2017

Fűtéskorszerűsítés- 2017

Konvektor csere- 2017, újranyitás 2019

Családi házak korszerűsítése- 2016

Társasházak korszerűsítése- 2015

Okos költségmegosztás – 2019

A lakosság körében a nyílászárók cseréje, a lakóépületek komplex energetikai korszerűsítése irányuló programok és a háztartási nagygépek cseréjére vonatkozó pályázatok voltak a legnépszerűbbek, és legkelendőbbek.

A legutolsó pályázat a távfűtéses épületekben lévő lakások fűtésének szabályozását és korszerűsítését biztosította. Mintegy 2 milliárd forintos támogatási keretre 2020.03.31. napjáig illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthattak be a társasházak és a lakásszövetkezetek pályázatot.

Az alprogram a kiegészítő tevékenységként radiátorok cseréjére, és okos költségmegosztás alkalmazására nyújtott lehetőséget.

A pályázat keretében olyan ingatlanok jutottak támogatáshoz, amelyekben a korszerűsítés eredményeként abszolút értékben csökken az üveghatású gázok kibocsátása, és a jövőben a mért adatok az energia megtakarítást igazolják vissza.

Miért fontos ez a pályázat?

Az ITM azért fűzött nagy reményeket a pályázathoz, mivel hazánkban jelenleg nagy számban fordulnak elő lakások -szám szerint 200 ezer, amelyek távfűtésesek, emellett pazarló módon nem rendelkeznek egyedileg szabályozható fűtéssel. A vissza nem térítendő támogatás keretében lakásonként 350 ezer forint összeghatárig, az elszámolható költségek 10-50 százalékára, pályázatonként maximum 75 millió forint állt rendelkezésre.

otthon melege

A pályázat benyújtásával, és a feltételekről a részletes tájékoztató a NFFKÜ hivatalos oldalán, és a lehet információt találni. Ugyanakkor oldalukon felhívják a lakosság figyelmét, hogy hiteles információkról a www.kormany.hu internetes oldalon tájékozódjanak, mivel a portál az elérhető és aktuális pályázatokról nyújt hitelt érdemlő tájékoztatást. További naprakész információkat találhatnak 2023 évi egyéb pályázatokkal kapcsolatban a pályázatfigyelő portálon.

A Lebonyolító Ügyfélszolgálata e-mailben fogadja az elektronikus pályázati rendszerrel, a pályázatkezeléssel kapcsolatos kérdéseket.

Új gazdája van az Otthon melege program pályázatainak

Top