You are here
Home > Otthon >

Tippek az ágyi poloska ellen, de a bútor kidobása szükségtelen

ágyi poloska

Az ágyi poloska sokak életét keseríti meg, sajnos az egész világon nagyon elterjedt. Általában az otthonokba a különböző használati tárgyakkal hurcoljuk be. Viszkető csípésekkel hívja fel magára a figyelmet, és előszeretettel szívja a nők, és a gyermekek vékonyabb bőrét. Rossz hír, hogy minden évszakban előfordulhat, és az irtása gyakran nem egyszerű, bízzuk inkább szakértőre.

Az ágyi poloska az ízeltlábúak közé tartozó 0,3-0,8 cm hosszú barna színű rovar. Rejtőzködő életmódot folytat, és éjszaka bújik elő, és az ember és néha a háziállatok vérét is szívja. A problémát az jelenti, hogy a fejlődésüknek nincs éves ritmusa, a nőstények a fűtött lakásokban télen is rakják a petéket. A peterakás előtt a testsúlyuk kétszeresének megfelelő vért szívnak ki, és alkalmanként 100-200 petét raknak. A tapasztalatok szerint még vérszívás nélkül is képesek elélni akár 1-2 évig. Ez az oka, hogy az ideiglenes költözködéssel nem oldódik meg önmagában a probléma, hanem mindenképp irtásra van szükség.

Az ágyi poloska nappal a rejtekhelyén húzódik meg, viszont a lakások vizes helyiségében nem jellemző az előfordulása. A legkedveltebb, és egyben leggyakoribb helyek a számára a lakásban az ágyneműtartó, a különböző szekrények és fiókok zugai, de jól érzi magát az ablakpárkány, a matrac alatt is, valamint a tapéta és a képkeretek mögött is. A kisebb mértékű fertőzöttségre utal, ha az élő egyedeit nem látjuk szabad szemmel. Ugyanakkor, ha az egyedeket, és a felületeken apró fekete gombostűnyi méretű ürüléknyomokat, vagy levedlett bőrdarabkákat tapasztalunk, akkor már súlyosabb a probléma. A téli időszakban azért tapasztaljuk gyakrabban a jelenlétét, a vérszívást, mivel megnövekedik az ideje a beltérben történő tartózkodásunknak. A nyugalmi pozíciók pedig kifejezetten alkalmasak akár többszöri vérszívásra.

Az irtása a rejtőzködő életmódja miatt meglehetősen összetett technológiát igényel. A kombinált kezelésben a szakemberek permetezéssel és hidegköd képzéssel veszik fel ellene a harcot.

Jó tanácsok az ágyi poloska ellen

Inkább hívjunk szakembert, mert a laikusként végzett irtás nem valószínű, hogy végleges és tartós eredményt hoz.

Mit tehetünk addig, amíg megérkezik a segítség?

Annak érdekében, hogy csípések nélkül túléljük az éjszakát, védekezzünk ragadós csapdával! Kétoldalú ragasztót tehetünk az ágylábakra, és Protect-B rovarirtóval kezeljük le. Ügyeljünk arra, hogy az éjszaka folyamán a paplanunk semmiképp se lógjon le a földre.

Mit ne tegyünk?

Ne szedjük szét az ágyat, és ne rendezzük át a helyiséget, mivel azzal csak menekülésre ösztönözzük a poloskát, nehezítve a feltárását.

Ne pakoljuk ki sem a ruhákat, sem az ágyneműt, a laikusan végzett elzsákolással sem érünk el jó eredményt, esetlegesen a fertőzést hurcoljuk odébb.

Hasonlóan a bútort se dobjuk ki, és vonszoljuk végig a lakáson (csak a poloska miatt) a fertőzés elterjedését kockáztatjuk meg vele.

Top