You are here
Home > Kert >

Csarab vagy erika?

csarab vagy erika

Az erika és a csarab évek óta a legnépszerűbb őszi, téli törpecserjék közé sorolható, bár sokan az gondolják, hogy a két növény ugyanaz, vagy könnyen összetévesztik őket. Mindkettő díszes örökzöld, de a hasonlóságok mellett különbözőségek is jellemzőek rájuk.

A nyári virágdömping után nem kell elkeseredni, hiszen a hideg idő beköszöntével számos növényt ültethetünk, amely tavaszig a kertünket, teraszunkat díszíti. Ilyenkor a kertészeti árudák polcain sorakoznak a gyönyörű csarabok és erikák, és aki még eddig nem ültetett, annak érdemes kipróbálni, mivel a megfelelő gondozásuk csak minimális szabadidőt és odafigyelést igényel.

Erika és csarab közötti hasonlóságok, különbségek

Mindkettő a hangafélék népes nemzetségébe tartozik, egymással közeli rokonságban állnak. Magasságuk is hasonló, általában 20-30 cm-esek, igaz a boltok pocain ennél kisebb példányokat is találhatunk. A virágaik kis mértékben hasonlítanak, de ha egészen közelről megnézzük, akkor jól látszik a két faj közötti eltérés: az erika tömött fürtös, harang alakú virágokat hoz. A vízigényükben is hasonlóak, mindkettő leginkább az esővizet, lágy vizet kedveli. A különbözőségek leginkább a virágzási időben, környezeti igényükben, valamint a habitusukban figyelhető meg.

Erika

A boltok, kertészeti árudák polcain általában az Alpesi erika fajta (Erica carnea) található meg, előnye, hogy a mi éghajlati viszonyaink között is télálló. A rózsaszínes, fehéres színű virágokat nagy mennyiségben hozza egészen a tél végétől a tavasz elejéig. Az erika leginkább a meszes talajt kedveli, könnyen tartható, és ültethető balkonládába, vagy nagyobb kőedénybe, de jól mutat sziklakertben, vagy ágyásba ültetve.

erika

Erika gondozása

A virágzás idején ügyeljünk arra, hogy a földje folyamatosan nedves legyen, de a későbbiekben jól tűri a szárazságot. Az elvirágzás után ajánlott visszametszeni, mert hajlamos a felkopaszodásra, ritkulásra. Így nem csak a formáját alakítjuk, de a metszéssel meg is fiatalítjuk.

Csarab

A csarab (Calluna vulgaris) egész Európában megtalálható örökzöld törpecserje, egész télen dekoratív dísze a balkonnak és a kertnek. Míg nálunk a téli hónapokban általában az árvácska virít zömmel, addig északabbra az utcákat, tereket a különböző színű csarabok díszítik. Magyarországon számos tájegységen (Balaton-felvidék, Nyugat-Dunántúl) őshonos növény. Ma már számos változata előfordul a nemesítésnek köszönhetően: szimpla és telt virágú fajták egyaránt. A csarab virágai változatos színűek, krémfehér, sárgás-zöldes, bordós, mályvás árnyalatokban kapható. Ár-érték arányban, tetszetősségben a csarab a kedvezőbb, bár mindenkinek a saját ízlése a meghatározó. A korai fajták nyár-ősz végéig, míg a késői fajták novembertől kezdenek virágozni. A szárra simuló leveli a későbbiekben szép barnásvörös árnyalatúvá színeződnek.

csarab

Csarab gondozása

A csarab gondozása nem bonyolult, savanyú tőzeges talaj a legideálisabb a számára. Napos helyen jól fejlődik, kedveli a nedvesen tartott talajt, de a túlöntözésre érzékeny. A csarab mutatós önmagában, de különböző télálló növények társaságában különösen tetszetős. Ültethetjük szabadföldbe, és cserépbe is, de ebben az esetben gyakoribb öntözést kíván.

csarab

Fagyvédelem

A csarabot az erős fagyok ellen ajánlott takarással védeni, mulccsal, szalmával. A cserepet jutazsákkal be is boríthatjuk.

Top