You are here

Mi az üveggyapot?

üveggyapot

Üvegből készített, hosszú vékony szálakból álló, sokoldalúan alkalmazható szigetelőanyag a pincétől a padlásig.

Mi az ásványgyapot és milyen alapanyagból van?

Az ásványgyapot ásványi alapanyagból (kőzetből vagy üvegből) készül, hosszú, vékony szálakból áll, ami sokoldalúan alkalmazható szigetelésre a pincétől a padlásig. Az ásványgyapot minimum 90 százalékban ásványi alapanyagból áll, például dolomitból, bazaltból, vagy az üveggyapot esetén homokból – ezek természetes formájukból kerülnek felhasználásra, vagy mint (az üveggyapot nagy százalékban újrahasznosított üvegből készül) – így a források gyakorlatilag kimeríthetetlenek. Az ásványgyapotok max. 7 százalékban organikus kötőanyagot is tartalmaznak.

Hogyan állítják elő az üveggyapotot?

Az üveg 1400 °C fok körüli hőmérsékleten olvad az olvasztóhutában. Innen a szálazó abroncsba folyik, ami magas fordulatszámon pörög, így az olvadt üveg az abroncs apró, finom résein keresztül préselődik, nagyon hosszú, rugalmas szálakként. A szálakat rögtön kötőanyaggal vonják be (cca. 5%) amivel kialakítják az üveggyapot birkagyapjúhoz hasonló szerkezetét és tulajdonságait (pl. rugalmasság), majd egy csőkemencében cca. 250°C-on megkapja tartását az anyag. Innentől kezdve már csak a méretre vágás és a Knauf Insulation hatékony csomagolása vár az üveggyapot tekercsekre vagy lapokra.

Mekkora az alapanyag-szükséglet?

A gyártás alapanyagigénye olyan alacsony, hogy egy köbméternyi nyersanyagból akár 150 m3 szigetelőanyag készülhet. Ez a mennyiség kb. 3 családi ház szigetelésére elegendő.

Miért üveggyapotot?

Az üveggyapot remek anyagtulajdonságaival és sokoldalú alkalmazhatóságával tűnik ki. Természetes és nagy részben újrahasznosított alapanyagból készül, véd a hidegtől, a melegtől, egyben kiváló hangszigetelő és nem éghető anyag. Emellett az üveggyapot öregedésálló, évtizedeken keresztül és sok helyen alkalmazható, a szerkezet belsejében is megtartja nagyszerű tulajdonságait; egyszerűen alakítható akár kéziszerszámokkal is, könnyű vele dolgozni.

Megfelel az üveggyapot az építészeti előírásoknak?

Természetesen az üveggyapot minőségét is szabványok és előírások határozzák meg. Így Ön is könnyen ellenőrizheti, hogy az energiahatékonysági előírásoknak a Knauf Insulation melyik terméke, milyen vastagságban felel meg. A termékek minőségét a CE és a Keymark bizonyítványok igazolják.

Hol lehet üveggyapot termékeket beszerezni?

Valamennyi Knauf Insulation-szigetelőanyag megtalálható építőanyag-telepeken és a legtöbb építőanyag-áruházban. A Knauf Insulation vevőszolgálata készséggel áll rendelkezésére az Ön lakóhelyéhez legközelebb található beszerzési forrás címével.

Az üveggyapot tulajdonságai

Optimális hő- és hangszigetelő, tűzálló, így védelmet nyújt a pincétől a padlásig. Egyszerűen szállítható, könnyen kezelhető, így beépítése nem jelent problémát. Továbbá – mivel természetes ill. újrahasznosított alapanyagból készült, és az épület energiahatékonyságát erősen javítja – környezetünket is védjük alkalmazásával. Az üveggyapot nem vagy alig öregszik el, sok évtizeden keresztül megtartja remek tulajdonságait, akár az épületszerkezet belsejében is. Mivel az üveggyapot “neméghető”, egyértelműen megelőző és óvó hatással van az építészeti tűzvédelem során. Amennyiben mégis nagy hőnek tesszük ki, nem bocsát ki toxikus égési termékeket, gázokat, nem csepeg.

Nyáron, a melegtől nyújt-e védelmet az üveggyapot?

Igen, az üveggyapot szigetelés a hőáramlást és hősugárzást mindkét irányban akadályozza, így a belső hőmérséklet változását erősen lassítja, akármilyen extrém körülmények is vannak odakinn.

Lehetséges, hogy az üveggyapot bepenészedjen?

Nem, az üveggyapot nem vesz fel vizet. A falakon, mennyezeten megjelenő penész konstrukciós hibát jelezhet, mindig szakemberrel vizsgáltassuk meg.

Az üveggyapot beépítéséhez mindenképpen szakember szükséges?

Mivel az üveggyapot rendkívül egyszerűen kezelhető, egyszerűbb alkalmazásokban nem szigetelő szakember is beépítheti. Azonban pl. a homlokzatok, födémek és tetőszigetelés általában már profi szakember bevonását igényli.

Az üveggyapotból származik-e allergén por?

Nem. A Német Környezetvédelmi Hivatal által megrendelt vizsgálatok bizonyítják, hogy a lakó és egyéb épületekben alkalmazott üveggyapot nem bocsát ki szignifikáns mennyiségű szálból származó port.

Megfoghatom az üveggyapotot csupasz kézzel?

Igen, az üveggyapot szigetelőanyag egészségre ártalmatlan, és csupasz kézzel megfogható. A munka során kényelmesebb lehet a védőkesztyű és a gyapottal érintkező bőrfelületet fedő ruházat viselése, mindazonáltal az üveggyapot szálak olyan vékonyak, hogy a bőr legfelső hámrétegét sem tudják, akár a legcsekélyebb mértékben sem felsérteni.

Összehasonlítható az üveggyapot termékek minősége és az általuk nyújtott biztonság más szigetelőanyagokéval?
Igen, az üveggyapot termékek kiváló minőségűek, és ár-érték arányuk minden összehasonlítást kiáll. A Knauf Insulation garantáltan minőségi szigetelőanyagai évtizedeken keresztül megőrzik jó tulajdonságaikat. A minőségre CE és Keymark bizonyítványuk a biztosíték, ezen bizonyítványok megléte állandó, független szakértői minőségellenőrzést feltételez. A nem éghetőség pedig az Ön otthonának biztonságát fokozza.

Veszélyes az egészségre az üveggyapot?

Nem, a mai üveggyapot termékek semmiféle veszélyt nem jelentenek sem a beépítést végzőknek, sem a szigetelt épületben tartózkodóknak, élőknek.

Top