You are here
Home > Kert >

Környezettudatos, gazdaságos: Így spórolhatunk a vízzel a kerti locsolásnál!

kert

Kertünk gyepe zöldebb, és növényeink is egészségesebbek, gazdagabban virágoznak illetve teremnek majd a bőséges, rendszeres öntözésnek köszönhetően. Ám sokan a magas vízszámla, vagy a környezettudatos életmód miatt inkább spórolnának a locsolóvízzel. Mi hát az optimális megoldás – amikor a kecske is jóllakik, ám a káposzta is megmarad. Cikkünkben most a víztakarékos öntözés lehetőségeit, eszközeit járjuk körül…

Ezúttal most nem az esővízgyűjtő konténerekről lesz szó – bár kétségkívül az az egyik legtudatosabb megoldás környezetünk szempontjából. Ha tehát meg tudjuk oldani, gyűjtsük össze a lehulló, vagy az ereszcsatornában felgyülemlő esővizet, és locsoljunk ezzel: Földünk, és kertünk növényei is meghálálják majd.

Nem mindegy az sem, mikor öntözünk: ha a hajnali, kora reggeli órákat választjuk a locsolásra, amikor még alacsonyabb a hőmérséklet, és a szél sem fúj annyira, nem sietteti a párolgást. A víz még fel tud szívódni, kevesebb esélyt adva a gombásodásnak, illetve nem ég ki a fű sem a napsütésben lencsét képező vízcsepp-gyöngyöktől, hiszen azoknak lesz idejük még azelőtt felszáradni, mire a nap kisüt és ontja magából az erős fényt, a meleget.

Ami még nagyon hatékony tud lenni a föld idő előtti kiszáradásának megelőzésére: ez pedig a mulcsozás. Nyilván a gyepet és az ágyásokat is rendszeresen öntöznünk kell, azonban, ha az ágyásokat lefedjük fenyőkéreggel, faforgáccsal, akkor ez is csökkenti majd a talaj párolgását, így kevesebb víz is elég lesz majd az ágyások locsolásához, sőt még a nem kívánatos gyomok terjedését is vissza tudjuk így szorítani valamelyest, nem beszélve arról, hogy egyes mulcs típusokkal még további, értékes tápanyagokat is be tudunk juttatni a földbe növényeink számára.

Talán sokan nem tudják, de a talaj szerkezete is meghatározó lehet az öntözés szükségességének szempontjából, hiszen a különböző típusú talajszerkezetek eltérőek a vízmegtartó képességük szempontjából: a tőzeg, a vályog, a mész, az agyag, illetve a homok ebben a sorrendben képes több víz megkötésére.

Azt se feledjük, hogy növényeink is mind elérő vízigényűek, így az okos telepítéssel (vízigényesek egy oldalra, egy csoportba, majd a szárazságtűrőek egy másik blokkba ültetve) szintén sokat tudnak segíteni az öntözés optimalizálását illetően, ahogy az árnyékos illetve a napos, a szeles és a szélcsendes, a sík vagy a lejtős területek vízigénye, vízmegtartó képessége is eltér egymástól. A szeles területek szintén nagyobb vízigényűek, mert a szél gyorsítja a víz párolgását, így érdemes szélfogót, kerítést, vagy magasabb sövényt ültetni, ami némileg lefedi a nagy áramlatot és kellemes, hűs árnyékot is biztosít a kertünkben.

kert

Ezek mind remek tippek, ám amivel mégis a legtöbbet tehetünk, az a locsoláshoz használt eszközök és rendszerek jó megválasztása.

Nem feltétlenül kell drága automata öntözőrendszert telepíteni, pláne, ha kisebb területű a kertünk.

Néhány okos és hasznos kis eszköz beszerzésével nem csak kényelmesebbé, de gazdaságosabbá is tudjuk tenni a locsolást.

Induljunk ki abból, hogy egy átlagos csap percenként 12-18 liter vizet enged át. Ha erre csatlakoztatunk egy kerti locsolótömlőt (ami a legáltalánosabb és legismertebb megoldás) az nem éppen lesz kifizetődő, és a növényeink sem örülnek majd a talajon megálló, pangó víznek.

Szerencsére léteznek ma már olyan ügyes kis trükkök, olyan eszközök, csatlakoztatók, melyekkel hatékonyabbá, kényelmesebbé és nem utolsósorban fenntarthatóbbá tudjuk tenni a kerti öntözést. Márpedig erre figyelnünk is kell, hiszen a víz az egyik legfontosabb, legértékesebb erőforrásunk, és bizony nem áll korlátlanul a rendelkezésünkre…

A vízfogyasztás mérséklésére, annak optimális szinten való tartására számos remek eszköz, berendezés áll ma már rendelkezésünkre!

A legdrágább és legkényelmesebb pedig az automata öntözőrendszer telepítése, ami nem kevés időt, pénzt és energiát takarítanak meg nekünk, de célszerű ebből is a jót választani: a talajba rögzített statikus vagy forgó spinklerek hatótávolsága többnyire kicsi, és nem szabályozható. Mi pedig nem szeretnénk a teraszt vagy a térkövet locsolni, ugye? Akkor a statikus spinklerek helyett jobban tesszük, ha rotációs vagy oszcilláló spinklereket választunk rendszerünkbe, ami pontosan oda irányítja majd a vízsugarat, ahová mi szeretnénk.

Persze, vannak már lehetőségeink is, (a tömlőn és az öntözőrendszeren túl) ha biztosra szeretnénk menni, és még spórolnánk is.

Nézzünk most néhány megfizethető, praktikus, víztakarékos megoldást!

  • Kis kertekhez ideálisak a kedvező árú, praktikus öntözőpisztolyok

A legolcsóbb megoldás kétségkívül a locsolótömlőre helyezhető öntözőpisztoly. Ezt egy gyorscsatlakozóval pillanatok alatt rögzíthetjük a tömlőre, kioldógombjával pedig könnyebb és kényelmesebb lesz a locsolás, voltaképp csak tartanunk kell a pisztolyt és az a vízsugarat az általunk belocsolni kívánt területre permetezi, az előre kiválasztott szórásminta és nyomáserősség szerint (pl. esőt utánzó permet, erős permet, vagy vízporlasztás.) Ezeket ugyan nekünk kell tartani és irányítani, de cserébe nem kerül sokba, és a kisebb kertek öntözésére tökéletesen elegendő lehet egy praktikus öntözőpisztoly, amelyből már létezik kifejezetten olyan is, amit sugárlocsoláshoz ajánlanak.

  • Aerátoros csapok – az egyszerű, megfizethető, víztakarékos öntöző megoldás

Egyszerű, kényelmes és árban is megfizethető lesz az öntözési megoldásunk, ha a csapokat átfolyószabályozókkal látjuk el. Több gyártó is már eleve ilyen víztakarékos öko-aerátoros kerti csapokkal lépett piacra, azonban meglévő csapunkat is alakíthatjuk minimális ráfordítással víztakarékossá.

Ezek az aerátorok, vagy más néven levegőztetők olyan kisebb méretű hálós ernyők, amik több kisebb sugárra bontják szét a víz sugarát. Mivel levegőt adnak hozzá, a víz mennyisége kevesebb lesz, viszont a nyomás, a nagy áramlás érzetre nem csökken, így kellemes és jó érzés lesz locsolni, miközben komoly számszerű vízcsökkenést is elérhetünk ezzel a módszerrel:

Az átfolyásszabályozókkal felszerelt „aerátoros csapok” a képesek lecsökkenteni 12-18 literről akár 1,7 – 8 liter/perc mennyiségűre az egy perc alatt átfolyó víz sebességét.

kerti locsolás

  • Rotációs vagy forgó spinkler – kisebb kertekbe szuper vélasztás!

Ezek azok, amik hatékonyabbak a legtöbb automata rendszer statikus spinklereinél: a gazdaságos rotációs vagy forgó spinklereknél (egy földbe szúrható tüskéhez rögzítve) a fix alaphoz egy mozgó fej társul, amihez egy locsolótömlő csatlakozik. Ez a víz nyomásának hatására az általunk beállított szögben forog körbe-körbe, és permeti a vizet a fúvókákból az adott területre. Kisebb kertben szuper megoldás, de van néhány olyan változata is ezeknek a rotációs spinklereknek, melyek képesek nagyobb területet is szépen, gazdaságosan beöntözni. Kényelmes, mert nem kell ott állnunk mellette, nem igényli a folyamatos ottlétet.

  • Fémlemez talpú öntözőrendszer – ha nagyobb az ültetvény, a terület

Ez is a rotáció elvén működik, a vízsugár itt is szabályozható, állítható, és hosszabb igénybevételt is kibír: akár 14,5 méter átmérőjű terület egyidejű, egyhuzamban történő öntözésére is képes, így nagyobb kertekben, földeken, veteményesekben is tökéletes, gazdaságos megoldás.

Vízsugara 14,5 méterig állítható, egyenletes intenzitással, 3 bar nyomáson 1000 liter vizet locsol óránként, így rövid idő alatt képes biztosítani növényeink számára a vízellátást.

kerti locsoló berendezés

  • Oszcilláló spinkler – a mobilis, hordozható, hosszú élettartamú permezető

Az oszcilláló sprinklerek könnyen mozgatható, hordozható locsoló permezetők. Őket nem kell tüskével lerögzíteni, egyszerűen csak helyezzük ki a gyepre – a széles alapzatnak köszönhetően nem fog eldőlni.

Szögletes (négyzet vagy téglalap) alakú területekre kiválóan alkalmazható megoldás, az öntözés tartományát és szélességét könnyen be tudjuk állítani az eszközön, az öntözési tartománya pedig jóval nagyobb, mint a rotációs sprinklereké.

Esetében a fúvókák a középső csövön helyezkednek el, és legyezőszerű mozgással oszlatják el a vizet az eszköz két oldalán. Így a vízsugár négyzet vagy téglalap alakzatban szóródik a területre.

Kiváló funkcionalitás, első osztályú alapanyagok, magas minőség és hosszú élettartam jellemző ezekre a termékekre, melyeket nem csak a kisebb, közepes méretű, 100-150 m2-es szögletes kertekre, kertrészekre ajánljuk:

A 21 fúvókás állítható oszcillációs sprinkler például már egy olyan kompakt eszköz, melynek szórási területe 324 m2.

Mint láthatjuk, egy kis odafigyeléssel, leleményességgel és minimális befektetéssel is megvalósíthatjuk kertünk, növényeink számára az optimális, gazdaságos, környezettudatos és számunkra is kényelmes víztakarékos öntözési megoldásokat. A modern szórófejekhez már nincs szükség kenőanyagokra sem, így nincs fölösleges vegyszerrel való terhelés növényeink, illetve a talaj számára.

Top