You are here
Home > Otthon >

Tévhit, hogy a kávézacc a lefolyóba önthető, valószínűbb, hogy dugulást idéz elő!

kávézacc lefolyóba

Számos tévhit van a lefolyóba önthető élelmiszermaradékokkal és egyéb anyagokkal kapcsolatban, azonban a szakértők felhívják a figyelmet, hogy például a kávézacc nem segít a dugulás elhárításban, hanem inkább problémát okozhat. A használt olajat még mindig kevesen viszik el a hulladéklerakóba, pedig nemcsak a csatorna dugulását idézhetjük elő, de az élővizet is szennyezi.

Nemcsak a kávézacc kerül a lefolyóba, igen gyakori, hogy a lakosság a használt étolajtól úgy szabadul meg, hogy leönti a lefolyóba. Hiába engedünk rá forró mosogatószeres vizet, mivel a csövek falára tapadva, a lehűlése után még a többi élelmiszer maradékot is képes megkötni.

A leggyakoribb élelmiszer maradékok, amelyeknek nem a lefolyóban van a helye:

A kávézaccos folyadék igaz hogy lefolyik, viszont akár már a szifonban is megrekedhet. Majd a massza könnyedén lerakódik a szennyvízcsatorna falára, és így okozhat dugulást, amelyet nem könnyű elhárítani.

A tányérban maradó főtt rizsszemek képesek felszívni a vizet, és eltömíteni a lefolyó szifonját, ezért mindenképp ajánlott a lefolyószűrő elemet használni.

A tésztagyúrásnál során a fennmaradó lisztszemcsék is a víztől csirizesek lesznek, amely szintén a csöveken dugulást idézhet elő.

A tányérokról a maradék ételt mindig kotorjuk bele szemetesbe, valamint a különböző gyümölcsökön lévő ragadós címkéket is. A nem vízoldékony papírok megakadhatnak a csövek falánál és torlaszt okozhatnak.

A tészta, és a burgonya forró főzővizét mindig úgy öntsük ki, hogy közben a hideg vizet is folyassuk, így elkerülhető, hogy a forró víz a csövet megrongálja.

A tojás az egyik leggyakrabban használt élelmiszerünk, viszont a tojáshéj darabok szintén a baj forrásai lehetnek. Inkább vigyük ki a kertbe, vagy az udvarba, mert a nyirkos időben a csigák is gyakori vendégek, viszont a finomra zúzott tojáshéj megakadályozza, hogy a féltett növények közelébe vándoroljanak.

Top