You are here
Home > Kert >

Miért jó választás a cserepes hortenzia?

cserepes hortenzia

A hortenzia az egyik legkedveltebb díszcserje, látványos virágaiban hosszú ideig lehet gyönyörködni. Egyre népszerűbb a cserepes fajtája is, amelyet leginkább kompakt mérete miatt választanak. Így ideális a kisebb terasszal, kerttel, illetve balkonnal rendelkezők számára is. Vásárlás előtt nem árt tisztában lenni, hogy fokozott törődést és átteleltetést igényel.

Cserepes hortenzia jellemző tulajdonságai

A cserepes, vagy más néven dézsás hortenzia (Hydrangea macrophylla) népszerű díszcserje, és ma már folyamatosan megtalálható a nagyobb barkácsáruházak kínálatában. A virágzó példányokat általában kora tavasztól árusítják. Különböző méretben kaphatók, és jellemzően 10-11 cm cserépátmérőjűek. Mivel igen tetszetős, így cserepes dísznövényként a virágboltok is árusítják, és lakásban is tartható. A növény nagy sötétzöld levelekkel rendelkezik, amelyek alakja változatos, az oválistól az ellipszisig egyaránt előfordul. Dísze és a fő vonzereje természetesen a virágzata, a sok kis virág egy ernyő alakú virágzatot képez. A színek változatosak, rózsaszín, piros, fehér és kék árnyalatokban fordul elő.

Cserepes hortenzia gondozása

A cserepes hortenziát vásárlás után érdemes a jelenlegi cserépméretnél legalább 2-3 cm-rel nagyobb átmérőjű edénybe/cserépbe átültetni. És ha a gyökerek már kinőtték a cserepet, akkor hasonló módon kell a jövőben is átültetni. Hogy a növényünk sokáig megőrizze egészségét és szépségét, nem árt pár alapvető szabályt betartani, ezekből gyűjtöttünk össze párat.

Fényigény

A cserepes hortenzia leginkább a félárnyékos helyeken érzi jól magát, nem ajánlott olyan helyre telepíteni, ahol tűző nap éri. Ez a tanács érvényes a szobanövényként tartott példányokra is, ezért gondosan kell a helyet kiválasztani.

Vízigény

A növény különösen a meleg és száraz időszakokban fokozott öntözést igényel – ilyenkor a leveleit is permetezhetjük. Bőséges és gyakori öntözéssel tudjuk biztosítani, hogy a gyökérlabdái ne száradjanak ki, és lehetőség szerint esővizet használjunk.

Tápanyagigény

A hortenzia egyik nagy előnye, hogy rendkívül hosszú a virágzási időszaka, ilyenkor legalább kéthetente egy alkalommal érdemes tápoldatozni. Viszont az év egyéb időszakában satnya virágokat és nagyra nőtt leveleket eredményezhet a túlzott tápoldatozás.

Megfelelő talaj

A hortenzia számára mészben szegény, enyhén savanyú virágföld ideális, jó vízelvezetésű talajt válasszunk. Ma már a legtöbb helyen vásárolhatunk kész virágföldet – kifejezetten savanyú talajt kedvelő növények ültetéséhez való földkeveréket.

Fagyvédelem

A cserepes hortenziát védeni kell a fagyok ellen, lehetőség szerint tavaszig fagymentes helyen tároljuk.

cserepes hortenzia gondozása

Ápolási hibák, amelyek miatt a cserepes hortenzia könnyen tönkre megy

Gyakori kérdése a hobbikertészeknek, hogy mi az oka, hogy a megvásárolt gyönyörű növény hamar elpusztul, illetve miért veszíti el a színét. Általában gondozási hibák okozzák: erős napfény, száraz levegő, pangó víz, nem megfelelő föld, túlzott tápoldatozás, stb.

Mitől őrzi meg a kék színét a hortenzia?

Bár különféle színekben fordul elő, a legnépszerűbb a kék színű hortenzia, amely a talaj pH értékétől függően alakul ki. Savanyú talaj esetén ez 4,0-5,0 közötti pH értéket jelent, és a kék szín intenzitását a virágban a talajban lévő alumínium sók magas koncentrációja befolyásolja. A talaj folyamatos és utólagos savanyítása nem bonyolult, hiszen különféle alumínium-szulfát tartalmú tápoldatot is vásárolhatunk.

Savasítás, lúgosítás könnyedén és természetes módszerekkel

A túl lúgos talaj savanyítására olcsó és hatékony megoldás az ecetes víz: keverjünk el egy kisebb csésze ecetet 2 l vízben, és ezzel az oldattal locsoljuk a virágföldet.

Arra is van lehetőség, hogy a virág színe rózsaszín árnyalatra változzon, ebben az esetben a talajt lúgosítani kell (6,0-7,0 pH) valamilyen mésztartalmú keverékkel. A lúgosítás pofonegyszerűen és fillérekből megoldható akár a háztartásban is előforduló szerekkel, például a szódabikarbónával: oldjunk fel 2 l vízben kb. egy kávéskanálnyi mennyiséget, és az oldattal locsoljuk be alaposan a talajt.

Talajjavítás – Vétek kidobni ezeket a konyhai maradékokat!

A módszer nemcsak a kerti hortenziánál, hanem általánosságban, a kertünk talajára is jól alkalmazható, és az élelmes kertészek filléres házi módszerekkel, és praktikákkal tudják a termőföldet otthon felturbózni. A talajjavítás kapcsán nem árt tudni, hogy a háztartásban számtalan olyan, mindenkinél előforduló – kidobásra ítélt- anyag van, amely a kertben kincset ér, például a levágott fűnyesedék, a konyhai maradékok közül pedig a zöldség és gyümölcsmaradék, banánhéj, tojáshéj, kávézacc, vagy a használt teakeverék, tea filter.

Top