You are here
Home > Ablak >

Teljes nyílászáró csere: mikor és hogyan érdemes elvégezni?

gil_trade

Ha otthonunk ablakai és ajtajai elavultak, akkor több okból is érdemes alaposan elgondolkodni a teljes cserén. Egyrészt, a lakás vagy a ház megjelenésén rengeteget javít, ha a nyílászárók modernek és esztétikusak. Másrészt, a korszerűtlen ablakok és ajtók, ha nem zárnak pontosan, akkor a hideg hónapokban az egekbe szökhet a fűtésszámlánk, de nyáron sem szigetelnek megfelelően a borzasztó hőség ellen, és akkor még nem beszéltünk a kintről érkező zajterhelésről.

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan és mikor ajánlott belevágni a folyamatba.

Hogyan fogjunk bele a teljes nyílászáró cserébe?

A legtöbben laikusak vagyunk, legyen szó a nyílászárók anyagának kiválasztásáról vagy az ablakok méretének meghatározásáról. Épp ezért nyílászáró cserénél a leglényegesebb szempont, hogy az igényeinknek megfelelő kivitelezőt találjunk, akiben 100 százalékig megbízunk, és biztosan elégedettek leszünk a végeredménnyel. De milyen is a jó „ablakos”?

  • Amikor árajánlatot kérünk nemcsak telefonon vagy e-mailen egyeztet velünk az ajtók és az ablakok méretéről, hanem akár személyesen is segít eligazodni a nyílászárók rejtelmeiben.
  • Segít az elképzeléseinknek megfelelő típus mellett dönteni. A piacon jelenleg fa, műanyag, alumínium, vagy ennek a három anyagnak a kombinációjából készült nyílászárókból választhatunk.
  • Ingatlanunk adottságait is szemügyre veszi: milyen tájolású, milyen környezeti hatások érik, ezen kívül pedig a helyiségek funkciója is legalább annyira fontos, mint a napos órák száma.
  • Saját kivitelezőinek hála garanciát is vállal a munkára. Ha pedig ő maga a gyártó is, akkor nemcsak a beépítésre, de a nyílászárókra is jótállást vállal.
  • Nem utolsó sorban pedig egy profi szakember meg tudja határozni, hogy milyen mértékű lesz a nyílászáró csere után a várható energiamegtakarítás otthonunkban.

Ha a kiválasztott szakember a fenti pontoknak kivétel nélkül megfelel, akkor megnyugodhatunk, hogy évtizedekig tartós, strapabíró és kiemelkedő műszaki adottságokkal bíró nyílászárókat választottunk. Hazánkban a Gil-Trade csapatát bátran ajánljuk, ismerd meg őket weboldalukon keresztül!

gil_trade

Mikor érdemes belefogni a munkálatokba?

Arról is érdemes szót ejteni, hogy rengeteg tévhit és vélemény kering arról, hogy az évnek melyik szakaszában javasolt felújításba fogni. A legtöbben kizárólag a tavaszi-nyári hónapokra tervezik a nyílászáró cserét, azonban előfordul, hogy ezekben a hetekben már nincs kapacitása a mesterembereknek. Ilyenkor felmerül a kérdés: lehetséges télen felújításba kezdeni?

A modern megoldásoknak és eszközöknek köszönhetően egy ingatlan teljes nyílászáró cseréjét 8-10 óra alatt el lehet végezni. Azok a félelmek, mint hogy kihűl a lakás sem valósak: ha belegondolunk, a helyiségeket el lehet egymástól szeparálni, és csak azt az adott szobában érinti az átmeneti lehűlés, ahol épp kiveszik a régi, és beteszik az új ablakot.

A téli ablakcserénél lehetőség van olyan tömítőanyagot alkalmazni a keret mellett, amely alacsonyabb hőmérsékleten is megköt, így nem kell aggódni, hogy az esetleges mínusz fokok miatt sikertelen lesz a felújítás. Kényelmi szempontok miatt olyan napot célszerű választani, amikor már nincsenek januári fagyok, de ha megszületett a döntés a teljes nyílászáró csere mellett, akkor érdemes minél hamarabb belefogni.

2021 januárjától állami támogatás is igényelhető az ablakok és ajtók cseréjére, a Gil-Trade nyílászáró kínálatára is.
Fotók: gil-trade.hu

Top