You are here
Home > Szobanövények >

Felkapott növények, amelyek nem érzik jól magukat az átlagos otthonokban

A zöld növények vásárlása és hobbikertészkedés napjaink egyik legjobb és legnépszerűbb tevékenységévé vált. Igen keresettek a ritka egzotikus növények is, amelyek azonban rövid idő alatt tönkre mennek az otthoni körülmények között. A kezdő hobbikertészek számára inkább olyan egyszerű, és könnyen kezelhető növényfajtákat javasolnak, mint a vitorlavirág, a futóka, a zöldike, vagy az agglegénypálma.

A zöld növények vásárlása igen megnövekedett, köszönhetően az otthon töltött idő mennyiségének. Nemcsak a lakberendezési magazinokban, de az internetes portálokon is gyönyörű, ritka egzotikus növénnyel találkozhatunk. A nagyobb barkácsáruházakban és speciális webáruházakból hatalmas összegekért vásárolhatunk is belőlük, azonban az otthoni körülmények csak kevés növény számára nyújtanak kedvező életfeltételeket, így a drága növény igen rövid idő alatt elpusztul. Nincs könnyű helyzetben a vásárló, hiszen hatalmas a választék, ráadásul az akciók ösztönöznek a nagyobb mennyiség felhalmozására is. Ez a drágább, de jutányosan beszerezhető fajtákat egyaránt érinti, de az olcsó árfekvésű virágokat is – ha nem megfelelően gondozzuk, vagy tároljuk, könnyen elpusztulhatnak.

Felkapott növények, amelyek tartása nem csak időigényes, de meglehetősen nehézkes

pozsgasok min 1

Pozsgások

Gyakori probléma, hogy a pozsgások nem olyan helyre kerülnek az otthonokban, ahol a fejlődéshez és az életben maradáshoz szükséges fénymennyiséget megkapják. Ráadásként a kezdők gyakran túllocsolják, amely rövid idő múlva a növény vesztét, rothadását okozza.

Pálmafélék

A fotókon nagyszerűen mutatnak a nagyméretű pálmafélék így sokan csábulnak el a kedvező árkínálat miatt.  Azt csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy olyan párásító rendszert szerezzenek be, illetve működtessenek egész évben folyamatosan, amely a szükséges páratartalmat, vagy hőmérsékletet is képes biztosítani a trópusi növény számára.

Fikuszfélék

A pálmafélékhez hasonlóan az internetes platformok sztárjai a különféle fikuszok, az viszont kevésbé köztudott-illetve csak utóbb tapasztalják saját kárukon, hogy a mutatós növények nem tartatók átlagos körülmények között. Még a megfelelő gondozás mellett is előfordul, hogy elhullatja az impozáns leveleit, mivel ki kell elégíteni a nagy fényigényt, ráadásul a huzatot sem kedvelik.

A szakértők szerint fontos lenne, hogy az egyszerű, az otthonunk életfeltételeihez alkalmazkodni tudó növényeket válasszunk. Hiszen nem csak az a fontos, hogy a lakás különböző helyein esztétikailag jól mutassanak, hanem az is, hogy a növény is jól érezze magát- az alapvető gondozási igényei is megfelelőek legyenek.

Top