You are here
Home > Otthon >

10 hasznos tudnivaló a klímavásárláshoz

klíma

A nyár teljes erővel berobbant a Kárpát-medencébe, aminek köszönhetően országszerte izzasztó hőmérsékletek uralkodnak az emberek otthonaiban. Hogy megmenekülhessenek a tikkasztó hőségből, sokan döntenek úgy, hogy egy légkondicionáló berendezéssel egészítik ki házukat vagy lakásukat.

Azonban az óriási választék igencsak megnehezíti a választást, pedig egy ilyen beruházáshoz nem elég a hasunkra csapni, és rámutatni egy olyan egységre, ami „jól néz ki”. Íme tehát néhány fontos szempont a jól informált klíma vásárláshoz!

1. Válassz légkondit a szoba kapacitása alapján

A légkondi kapacitását mindig a szobához kell választani. Egy 10 négyzetméteres szobához például 1 kW-os kapacitású berendezést ajánlott választani, és arányosan nagyobbakat, ha a szoba is méretesebb.

2. Vedd figyelembe a szoba magasságát és a napfény mennyiségét

A légkondicionáló berendezés ideális kapacitása attól is függ, hogy a szoba milyen magasan helyezkedik el, illetve mekkora mennyiségű napfény éri. Ha például a lakás a legfelső emeleten van, és a szobának délre néző ablakai vannak, akkor temérdek extra hőt kap majd a naptól. Ilyenkor legalább egy fél kW nagyobb kapacitású egységet ajánlott választani a szoba méretéhez képest.

3. Döntsd el, hogy ablaki, vagy kétrészes klímát szeretnél

Az ablakba szerelhető (egy egységes), illetve a két egységre osztott klímák javarészt ugyan olyan hatékonyak a hűtésben, azonban árukban és funkcióikban már jelentős különbségek lehetnek köztük. Az ablakba szerelhető kílmák olcsóbbak, és kevesebb funkciót kínálnak, ráadásul egy megfelelő méretű ablakra van szükségük, amibe beépíthetők. Ezzel szemben a kétrészes klímák nincsenek ablakhoz kötve, és sokkal több hasznos funkciót is kínálnak – persze komolyabb árakért cserébe.

4. Ügyelj a fogyasztásra

Minél többet használod légkondicionálódat, annál jobban megéri egy hatékonyabb fogyasztású berendezésre beruháznod. Ezekért ugyan többet kell fizetned, de hosszútávon sokkal gazdaságosabban működtetheted majd őket, főleg, ha nem csak hűtésre, hanem fűtésre is szeretnéd használni berendezésedet.

5. Csak inverteres klímát válassz

Az inverteres klímák jobban megérik, mert hatékonyabbak és kevesebb áramot fogyasztanak.

6. Ne vásárolj felesleges légszűrőket

Egyes klímaberendezésekhez extra beltéri szűrők is járnak (vagy külön vásárolhatók), amik segítenek a szagok semlegesítésében, a baktériumok semlegesítésében, és így tovább. Azonban ezek mind plusz költségekkel járnak, és habár hasznosak lehetnek, ha tudod, hogy nem használnád őket, akkor nem is éri meg többet fizetni értük.

7. Döntsd el, hogy okos, vagy hagyományos légkondit szeretnél-e

A Wi-Fi-vel felszerelt készülékek plusz funkciókat kínálnak – például távollétedben is tudod kezelni őket, vagy összekapcsolhatók egy digitális hőmérővel az automatikus hőszabályozás céljából. Ezek a készülékek azonban lényegesen drágábbak lehetnek, mint azok, amelyekből hiányoznak ezek a funkciók, és nincs is mindenkinek szüksége rájuk.

8. Vedd figyelembe, hogy hányan tartózkodnak majd a hűtött szobában

Az olyan szobákban, ahol egyszerre többen is tartózkodnak majd (pl. egy nagy családos nappaliban) több hő is termelődik, így nagyobb teljesítményű klímára lehet szükség. A kapacitás kiválasztásakor ezt is vedd figyelembe.

9. A réztekercsek drágábbak, de megbízhatóbbak is

Ha teheted, réztekercses klímát válassz magadnak, mert ezek hatékonyabbak és jobb hűtést is kínálnak, mint az alumíniumot használó berendezések. Mi több, karbantartásuk is egyszerűbb, és tartósabbak is.

10. Gondold át, hogy fűteni is szeretnél-e a klímával

Sok légkondicionáló fűtő funkcióval is rendelkezik, így erre is figyelj oda a választáskor. Ha fűteni is szeretnél a berendezéssel, akkor különösen fontos, hogy hatékony fogyasztású egységet válassz!

Top