You are here
Home > Ablak >

Műanyag ablak

műanyag ablak

Komoly dilemma előtt áll az, aki manapság korszerű fa vagy műanyag ablakot szeretne vásárolni. Nem az ablaknyílások méretének, alakjának az egyedisége miatt van gondban, hanem attól, hogy milyen alapanyagú, s ezen túlmenően melyik gyártó, melyik típusát válassza. Még akkor is, ha a pénz nem számít. Ma ugyanis a bő választék bizonytalanítja el a mindennapok emberét. Fa? Műanyag? Alumínium, vagy ezek új generációs kompozitumait válasszuk? Ezek fogós és egyben zsebbe vágó kérdések.

Abban bízhatunk, hogy a különféle nyílászáró rendszerek mindegyikét kiváló minőségű alapanyagokból, és korszerű technológiával gyártják, amit a több évtizedes gyártási tapasztalatok és a folyamatos fejlesztések garantálnak.

A minőséget tekintve tehát rosszul aligha járhat bárki is, legfeljebb a praktikussági, vagy esztétikai igényeit kell a fizetőképességéhez igazítania. Minden alapanyagnak megvannak a maga előnyei, a nyílászárók anyagát tehát ezek figyelembevételével kell kiválasztani.

A lehetőségek

Mindannyian olyan nyílászárókra vágyunk, amelyek nemcsak szépek, hanem tartósak, karbantartást alig igényelnek és alaki, továbbá méreti megkötésektől is mentesek. Nos, az ütésálló adalékkal modifikált kemény PVC ilyen ideális nyílászáró anyag. Ezt az anyagot kitűnő időjárás-, vegyszer-, és ütésállósága, szilárdsága, nehezen éghetősége teszi alkalmassá erre a célra.

Mindezek párosulnak még a PVC-t jó formálhatóságával, hegeszthetőségével. Az üreges PVC profilt szerkezeti anyagként alkalmazva, annak hővezetési tényezője közel azonos a fáéval, tehát a belőle készített nyílászárók hőhídmentesek.

A kamrák számának növelésével a profilok szélesebbek lettek, az 5 légkamrás profilok már a fa ablakkereteknél jobb hőszigetelő tulajdonságúak. Emellett a kamraszám növelése előnyös volt a keretek stabilitása és a hegesztési varratok szilárdsága tekintetében is. A keretekbe épített acélmerevítőkkel pedig nőtt az ablakok gyártható mérethatára is.

Műanyag ablak előnyös tulajdonságai

A műanyag ablakok karbantartási igénye köztudottan minimális, időszakos felületkezelést egyáltalán nem igényelnek, időjárás és UV állóak.

Az is lényeges, hogy ezekbe az ablakokba a legváltozatosabb üvegvastagságok építhetők be, hiszen fontos, hogy az ablakba mindig a funkciójának megfelelő üveg kerüljön. Ami pedig a műanyag ablakok színválasztékát illeti, ma már a standard fehér alapszín mellett fa-utánzatú fóliázott, vagy tetszőleges színűre festett ablakokat is lehet rendelni.

Ezen túlmenően a műanyag ablakoknak szinte nincsenek formai és méreti megkötéseik, vetemedés mentesek, zárásuk, vízelvezetésük kiváló. A PVC nyílászárók vasalatai tartósak, és mivel több ponton záródnak, biztonságosak is. Számos ablakrendszerhez különféle tartozékok pl. redőny, rovarháló, vagy zsalugáter is megrendelhető, így a nyílászárók egységes esztétikai összhangja könnyen megteremthető.

Sokféle profil

A műanyag ablakok különféle gyártmányú profilokból készülnek. Ahány profilgyártó, annyiféle profil, és különböző kialakítású részlet, amelyek összhatásukban azonos célt szolgálnak, nevezetesen a tökéletes zárást, a minél jobb hőszigetelést, jó vízelvezetést. E mellett természetesen az esztétikai szempontok is jelentősen befolyásolják a különböző ablakprofilok megjelenési formáját.

Alapvetően az ablak profilokat a hőátbocsátási tényezőjük jellemzi. Ezt pedig az idomok kamraszáma határozza meg. A 3 légkamrával gyártottak általában 1,5-1,8 Wm2K értékűek, az 5 légkamrás profilok akár 1,1 Wm2K hőátbocsátásúak is lehetnek. Ezt azonban csak az ablak keretére vonatkozik!

A jól megválasztott üvegezés az egész ablak hőszigetelését javíthatja, de le is ronthatja. Az ablakprofilokba szerelt galvanizált bevonatú acélmerevítők kialakítása ugyan gyártmányonként eltérő profilú, ám az adott profiltípushoz méretezett, és a szilárdságuk minden tekintetben megfelelő.

A műanyag ablakoknál lényeges szempont a beépítési mélységük. Ez is gyártmánytól függő, de általában 58-76 mm között változik. Kivételt képeznek a szélesített tokú ablakprofilok, amelyek csak különleges esetekben használatosak.

A sík felületű profilok vízelvezető éleinek letörési szöge többnyire 15-20 fok közötti, ami a csapadékvíz elvezetésénél lényeges, de tisztítás szempontjából is előnyös. Az esetleges pára, vagy kondenzvíz elvezetést általában az ablaktokban egy külön erre a célra kialakított vízhorony biztosítja, a kivezetést pedig az első légkamrán átmart nyílások szolgálják. Ezeket kívülről csak alul nyitott fedőelemek takarják le.

A legtöbb ablakprofil olyan kialakítású, hogy a tokidomhoz az esetlegesen szükséges beépítést elősegítő elemeken kívül különféle kiegészítő elemeket, pl. felső-építésű redőnyszekrényt, külső ablakpárkányt, vagy soroló idomokat lehet rögzíteni.

Az ablakprofilok általában 24-38 mm vastagságú normál hőszigetelt, üveg befogadására alkalmasak, amelyeket körbefutó szigetelő gumi tömítések és bepattintható, ugyancsak tömítőgumival ellátott üvegezőlécek szorítanak a szárnykeretbe. Az ablakszárny és a keret tökéletesen légzáró szigetelését többnyire két körbefutó ütközőtömítés biztosítja, ám léteznek ún. középtömítéssel ellátott profil rendszerek is, amelyek szélsőséges környezeti viszonyok között is tökéletes zárást biztosítanak.

A vasalatok záráskor több ponton rögzítik az ablakszárnyat, ezáltal a felfeszítési kísérletekkel szemben is kellő ellenállást biztosítanak, továbbá a résmentes zárásnak is ez a záloga.

A külső megjelenés lényeges

A nyílászáróknál tagadhatatlanul fontos a külső megjelenés, esztétikai hatásuk nagyon is meghatározó. Ebben jelentős szerepet kap maga az ablakprofil formája, hiszen ezek keretezik az ablaknyílást. Ezért a tokok és szárnykeretek megszokott sík felületi optikája mellett egyre keresettebbek a lekerekített élkialakítású profilok.

A választék e téren is bővül, a felmerülő igényeknek megfelelően. Nem szokványos, de fellelhető olyan idom, amelyiknél az ablakszárny külső felületei a tokkerettel egy síkba kerülnek, így összeadódó felületük széles keretként övezi az ablakot.

Természetesen arra is mód van, hogy az ablakokkal azonos profilból készült terasz és erkélyajtókkal teremtsük meg egy épület nyílászáróinak a teljes harmóniáját, hiszen a műanyag idomok erre is alkalmasak. A műanyag ablakok szinte bármilyen alakban legyárthatók, és színük is tetszőlegesen választható meg, a fóliázott profilok pedig megtévesztően valódi fa jellegűvé varázsolják a műanyag profilok felületét

Műanyag ablak üvegezések és vasalatok

A műanyag ablakokba alapáron általában két rétegű, 2,4-2,8 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű hőszigetelő üvegezés tartozik. A két torzításmentes, 4 mm vastag üveg egymástól 16 mm távolságban van, amit alumínium távtartó biztosít, s az üvegszerkezet légmentesen lezárt. Az üveg a szárnyprofil körbefutó gumiszélével érintkezik, a másik oldalról az üvegrögzítő léc gumiszéle rögzíti szorosan a helyére. Az üvegezés a kerettel szinte nem érintkezik, mert alul és felül műanyag ékek rögzítik a megfelelő távolságba.

Mivel az üvegek nagy felületük miatt erősen befolyásolják az egész ablak hőszigetelését, célszerű jobb paraméterekkel rendelkező üvegezést választani. Ez lehet a belső üvegfelületekre felvitt semleges színű hővédő bevonattal ellátott üvegszerkezet, aminek az 1,4 W/m2K hőátbocsátási tényezője tovább csökkenthető 1,1 W/m2K értékre Argon gázzal töltött üvegszerkezettel. Ezen kívül választhatók még anyagában színezett, vagy tükörreflexiós bevonattal ellátott, és ún. katedrál üvegek is.

Ha pedig biztonságtechnikailag indokolt, a ragasztott rétegű biztonsági üvegezésnek sincs semmi akadálya. Mindezek magától értetődően költségnövelő igények, mint ahogyan az üvegszerkezetekbe, vagy azokra kívülről felragasztott osztólécek is. A vasalatok az ablak működéséhez igazodóan több funkciósak, és 3, vagy 5 ponton záródóak. A nyíló-bukó vasalatokat is egy ablakkilinccsel lehet működtetni, az igényesebbeket nyomógombos, vagy zárral kombinált változattal lehet még biztonságosabbá tenni.

Top