You are here
Home > Ablak >

Ablakcsere műanyag ablak beépítésével

ablakcsere

Miután elkészült az új műanyag ablak, a megbízott cég értesíti a vásárlót, hogy elkészült a megrendelt műanyag ablak és hogy mely időpontban tudnák beépíteni azt. A beépítést végző szakemberek rendkívül nagy odafigyelése miatt a műanyag ablak épségben érkezik meg az adott helyiségbe. A védelemben nagy segítséget nyújt a műanyag ablak keretére és szárnyaira ragasztott védőfólia, amelyet a beépítés után természetesen el is távolítanak.

Ahhoz, hogy a műanyag ablak beszerelése lehetővé váljon, az előző ablakot kell eltávolítani, amely folyamat a szárnyak levételével kezdődik. Természetesen mielőtt az egész ablakcsere elkezdődik, fontos a berendezési tárgyakat valamivel letakarni, hogy a munka során keletkezett portól megvédjük őket.  Emellett az adott helyiségben úgy kell szabaddá tenni a munkaterületet, hogy a műanyag ablak elemei elférjenek, mivel a műanyag ablak keretének összeszerelése után egy nagyobb méretű elem keletkezik.

Miután az ablakszárnyakat eltávolították a szakemberek, elkezdik kisebb és nagyobb méretű darabokra vágni az előző ablak tokját, ez azért is fontos, hogy a lehető legkevésbé sérülhessen a vakolat és a fal. Az eltávolított elemeket általában a megbízott cég elszállítja, ilyenkor jó ötletnek tűnhet, ha a régi ablak darabjának autóhoz szállításakor a visszaúton az új műanyag ablak egyik elemét pedig a helyiségbe szállítják. Ahhoz, hogy az új műanyag ablak beépítése megkezdődhessen, ki kell takarítani a törmeléktől a műanyag ablak jövőbeni helyét, valamint pormentesíteni is szükséges.

Sokszor előfordul, hogy külső szigetelés vagy redőny miatt a műanyag ablak tokját ki kell szélesíteni, erre találták ki a toktoldót, ami tökéletesen megoldja a problémát. A műanyag ablak tokjait és a toktoldót is összeillesztik, aztán összecsavarozzák, így egy nagyobb keretet kapva.

Az új műanyag ablak egybecsavarozott tokjának a nyílásba illesztése után a szintezést kell előkészíteni. Ehhez elengedhetetlen kellék a faék, amely az alátámasztáshoz szükséges, valamint a vízmérték. A műanyag ablak beépítését végző szakemberek magas fokú precizitását követeli meg, hogy függőlegesen és vízszintesen is megfelelő szintben legyen az új műanyag ablak.

Amennyiben a műanyag ablak tokjának szintezése nem megfelelő, úgy az ablak a kilincs elfordításakor magától kinyílhat. Amennyiben a műanyag ablak tokjának szintezése elkészült, a tokon keresztül történő rögzítésen a sor. Ezt speciális tokrögzítő csavarokkal szokták megoldani, amely az új műanyag ablak méreteitől függően megfelelő hosszúságú.

Több helyen tokrögzítő fület alkalmaznak a műanyag ablak tokján keresztüli fúrás helyett, így a műanyag ablak tokjában található kis takarókupakok nem lesznek ott. Mind hőszigetelési, mind mechanikai szempontból fontos, hogy a fúrást és a rögzítési pontok kiválasztását milyen precizitással végzik a szakemberek.

A műanyag ablak beépítésének következő fázisának fő lényege a szigetelés. Sok helyen az ablak melletti falfelületet vízpermettel fújják le, ugyanis a purhab sokkal jobban megtapad egy pormentes felületen, így a hőszigetelés tökéletes lesz.

A műanyag ablak tokja és a fal között található rést purhabbal szükséges kitölteni, amely hang- és hőszigetelő képessége megkötés után rendkívül jó, tulajdonképpen a műanyag ablak beépítéséhez fejlesztették ki ezt az anyagot.

Amennyiben igény van rá, el lehet végezni a párazáró szigetelést is, külső oldalra egy páraáteresztő fóliát, belső oldalra egy párazáró fóliát helyeznek fel a műanyag ablak tokja és a fal közötti részre. Ezáltal a szigetelőképesség és az élettartam a purhab esetében sokkal hosszabb lehet.

A szigetelési munkálatok végeztével a műanyag ablak tokjára felhelyezik a szárnyakat. A felhelyezéskor az alsó pántra csúsztatják a műanyag ablak szárnyát, majd rögzítik a felső stifttel. Az új műanyag ablak akadálymentesen záródik, ha szakszerűen történt meg a beépítés. Amennyiben a műanyag ablak panellakásba kerül, szükség van takarólécek felragasztására, valamint az ablakpárkányokat is el kell helyezni.

A műanyag ablak kilincseinek elhelyezése után felerősítik azt csavarokkal, valamint a csavarok takaróelemét is a helyére teszik. Amennyiben szeretné a helyiséget a műanyag ablak beépítése után kifesteni, érdemes a védőfóliát csak a festés után eltávolítani, amennyiben nincs szó festésről, a műanyag ablak védőfóliáját el lehet távolítani, ezt általában a szakemberek meg is szokták tenni.

Ha az előbb felsorolt folyamatok végbe mentek, az új műanyag ablak beépítésével kész is van az ablakcsere. Egy műanyag ablak nagyon sok ideig ki fogja szolgálni a tulajdonság, nem beszélve a remek hang- és hőszigetelésről. A műanyag ablak karbantartási igénye csekélynek mondható, így az ablakcsere egy olyan befektetés, amely sok évtizedre szólhat.

Top