You are here
Home > Ablak >

Tetőtéri ablakok, árnyékolás

Tetőtéri ablakok

Az új technikai megoldásoknak köszönhetően számtalan megoldás kínálkozik a tetőtéri bevilágítás és más funkciók ellátására. A tetőablakok, tetősíkból kiemelt tetőfelépítmények beépítésére a következő lehetőségek közül választhatunk:

  • Tetőteraszok, amelyek a tetőn szabadon helyezkednek el, és gondoskodnak a levegőről valamint a nagy üvegfelületen át a fényről.
  • Tetőfelépítményes ablakok, amelyek a belső teret is bővítik (köznyelv néha „kutyaólnak” is nevezi, kialakításakor figyelni kell, hogy az mennyire passzol az épület stílusához)
  • Tetősíkablakok, amelyeket a ferde tetősíkba kell beépíteni
  • Az oromzatban elhelyezhető ablakok
  • Ritkábban alkalmazott megoldás a világító kupolák beépítése.
    Anyagukat tekintve választhatunk fából vagy műanyagból, esetleg fémből illetve fa és fém kombinációjából készült nyílászárót.

Tetőterek esetén leggyakrabban a tetősíkablakok használatosan. Működtetésüket tekintve igen széles választékban kaphatóak: az egyszerű billenő változatoktól a felnyílóig, de választhatjuk a panoráma funkciós tetőablakot is. Mivel a tetőtérben amúgy is korlátozottabb a hasznos terület, mindenképpen érdemes olyan ablakot választani, amely minél több helyet hagy a tetőtérben, azaz nem nyílik be oda: ilyenek a speciálisan billenő, felnyíló tetőablakok. A tetősík-ablakok gyártói is kínálnak saját termékeikhez árnyékolókat, ezek közül érdemes választani.

Árnyékoljunk időben

Egy megfelelően szigetelt és árnyékolt épület belső tereiben akár 4-6 fokkal is hűvösebb lehet, mint a külső környezet hőmérséklete, ami a nagy melegben nem elhanyagolható. Pénztárcánk szempontjából az se mindegy, hogy a beépített légkondicionálónak hány fokról kell a belső teret lehűtenie.

Ha már eldöntöttük, szükségünk van árnyékolókra, igényünknek, stílusunknak, pénztárcánknak megfelelően számos variáció közül választhatunk. Döntésünket az is befolyásolja, hogy az építkezés során – ahová lehetett – beszereltettük-e a rejtett redőnytokokat. Ha van beépített redőnytok, abba a redőnyt vagy lamellás árnyékolót könnyedén beilleszthetjük, de egyszerűen szebbre, modernebbre cserélhetjük a régi, elavult árnyékolókat is. Belső árnyékolókról elmondható, hogy hatékonyságuk nem arányos az értük kifizetett árral.

Természetesen a ház elkészülte után is van mód az árnyékolás megoldására. Ha le kell mondanunk a beépített redőnytok kínálta előnyökről, a homlokzat küllemének kisebb vagy nagyobb mértékben történő megváltoztatásával, az előtét redőnyök, textilárnyékolók, kültéri és beltéri lamellás árnyékolók, Raffstore-ok vagy napellenzők széles választékában biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelőt.

Top