You are here
Home > Konyha >

Néhány tipp a konyha megfelelő térhasználatára

konyha

A konyha berendezése nem nehéz feladat, ha a munkafolyamatokat és a praktikusságot tartjuk szem előtt. A munkafolyamatok sorrendjéről már többször is írtam, de még egyszer megemlítem. Első az előkészítés, a hűtővel és egy munkalappal, aztán jön a sütés-főzés a főzőlappal, a sütővel, a szagelszívóval és a mikróval, jó esetben ezután egy minimum 40 centis tároló, pakolóhely és végül egy rendes tároló, mosogatórész.

Polgári lakásokban a térkihasználás nyitja a nagyon magas belmagasság megfelelő kihasználásában rejlik. 1,9 méter felett a dolgokat nem, vagy csak nehezen érjük el, ezért semmi olyan dolog ne kerüljön e fölé a magasság fölé, amit gyakran használunk, különben nem lesz túl praktikus a tér. Nagyon jó ötlet az egyik fal teljes, akár plafonig vagy mondjuk 2,5 méterig való szekrénnyel való felszerelése. Ezzel rengeteg tárolót kapunk, viszont vigyázni kell, és a bútorok anyagával, színével játszva elkerülni a raktár-feelinget. Ilyen esetben mindenképpen letisztult, egyszerű vonalvezetésű, semlegesebb színű konyhát javasolnék.

A semlegesebb színtől sokan félnek. Sokan úgy gondolják semleges szín, semmilyen hatás. Vagy a semleges szín könnyen koszolódik… Ezek a dolgok rajtunk múlnak. A fehér konyhabútort egyedibb fogantyúkkal és sötétebb, például bükk munkafelülettel dobnám fel. Nagyon egyedi hatást kelt fehér bútor esetén, ha a pult színében és anyagában megegyezik a padlóburkolattal. A sok tárolófelület kialakítását akkor javasolnám, ha nincs, vagy messze esik a konyhától a kamra.

Egyébként én is a ma oly divatos egyszerűbb, praktikusabb konyhák kialakítását támogatom. A konyha használhatóságának kialakításánál már csak a fényeket említeném meg. Mindenképpen szükség van helyi és hangulatvilágításra is. Nagyon jó ötlet a szekrények kinyitása esetén felgyulladó belső lámpa és a pult feletti rejtett világítás is, melyek nagyban megkönnyíthetik a munkánkat.

Top