You are here
Home > Ingatlan >

Konténerház

konténerház

Habár Magyarországon még nem, de szerte a világban jó példákat láthatunk a különleges, és egyedi konténerépületekre. A hagyományos téglaépületekben alkalmazott belsőépítészeti megoldások kivitelezhetők ugyan úgy, de olyan lehetőségek is megvalósíthatók, amelyek máshol nem. Jó tudni, hogy a konténer telepítése és közműre csatlakoztatása engedélyköteles.

A konténerépítészet a fenntartható fejlődés útja

A konténerépítészet a hajózási ipar megmaradt termékét hasznosítja újra egy otthon, vagy különböző létesítmény céljára. Napjainkban a konténerház a környezettudatos építészet kulcseleme lehet, és olyan egyedi lehetőségek is könnyen megvalósíthatók. Egyre többen keresik az olyan megoldásokat világszerte, amelyek egyrészt alacsonyabb építési fenntartási költségeket nyújtanak, környezetbarát technológiát alkalmaznak, amely nem megy a dizájn rovására.

Mit jelent a konténerház?

A konténerépítészet világszerte igen kedvelt építészeti megoldás, ma már önálló építészeti ágat képvisel, különösen népszerű a Skandináv országokban, Hollandiában, Angliában és a tengerentúlon. Míg korábban csak ideiglenes céllal alkalmazták – építkezéseknél, melegedőként vagy irodaként, addig mára állandó célú otthonok kialakítására is jól felhasználható.

konténerház

Hajózási konténer – irodakonténer

A konténerházakat feleslegessé vált hajózási konténerekből építik, de napjainkban kimondottan lakáscélú konténerelemeket is gyártanak. Maga a konténer anyaga korrózióálló acél, amely rendkívül nagy teherbírással rendelkezik. A konténerek kapcsán gyakran találkozni a tengeri (hajózási) konténer, illetve az irodakonténer kifejezésekkel. A különbség a kettő között az, hogy a hajózási konténerek nem rendelkeznek hőszigeteléssel, viszont az irodakonténereket eleve szigetelt falakkal gyártják, így ebben az esetben megspórolható utólagos szigetelés költsége is, amely nélkülözhetetlen a hazai éghajlati viszonyaink mellett.

Konténerház építése

A tengeri konténerek 4 mm-es hegesztett corten acél vázból és falazatból állnak. Az alapanyag rossz hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, ezért elengedhetetlen az utólagos szigetelés, amely a hagyományos építőiparban alkalmazott módszerekkel és technológiákkal kivitelezhető.  Az acélkonténereket gyakran faborítással látják el, amelytől az eredeti acélkonténer szinte felismerhetetlenné válik. De a bordás konténerfal le is festhető, illetve a beltérben is könnyen eltüntethető gipszkartonozással, és utólagos burkolással. Magának a konténereknek a telepítése igen gyors, egy konténerekből álló házszerkezet felépítése alig pár hetet vesz igénybe. A konténerházakat a masszív felépítésűk miatt megfelelő szilárd alapzattal (betonlábazattal) szükséges ellátni. Alapesetben a hajózási konténerek rövid oldalán találhatók a víz és légmentesen záródó ajtók, és bizonyos pontjain pedig egyedi méretű nyílászárók is beépíthetők. A konténer ajtók és ablakok beszerelése, valamint a burkolat, a közmű bevezetés, stb. mind a tulajdonos feladata. Igény szerint nagyméretű üvegfelületek is kialakíthatók. Például a konténer egyik oldala helyettesíthető eltolható üvegpanellel, így akár a terasz is pillanatok alatt a nappali részévé tehető.

konténerház

Miért érdemes vállalkozót megbízni a konténerház telepítésével?

Ma már Magyarországon is egyre több hazai vállalkozás foglalkozik konténerházak tervezésével, átalakításával, értékesítésével, és helyszínre telepítésével. A ház alapjául szolgáló konténer típus kiválasztásánál nem árt tudni, hogy, a hajózási konténerek engedélyeztetése jóval bonyolultabb, ezért célszerűbb eleve irodakonténert vásárolni, amely rendelkezik a szükséges Nemzeti Műszaki Értékelési dokumentummal (NMÉ) – köznyelvben ÉMI engedéllyel. Amennyiben olyan építési vállalkozót bízunk meg, aki kulcsrakész átadást vállal, azzal jelentős időt takaríthatunk meg, és mentesülhetünk a nehézkes utánajárástól – mivel általában ők intézik az engedélyeztetési eljárást és a telepítést is.

Mobilház, konténerház ugyanazt jelenti?

A konténerház és a mobilház kifejezés gyakran keveredik a köznapi szóhasználatban: vannak hasonlóságok, de a kettő között alapvető különbségek is vannak.

Méret

Fontos különbség a méret. Míg a mobilházak általában 50 négyzetméteresek, addig a konténerház mérete a tulajdonos igényeitől függ, hiszen az épület kialakítása során a konténerek tovább bővíthetők oldalirányba, és felfelé is, de több konténer összeépítésével nagyobb épülettömb is kialakítható. A konténerek meghatározott mérettel rendelkeznek, amelyet általában lábban adnak meg, a hazai forgalomban 10 vagy 20 lábas kivitel kapható.

Alapzat, mozgathatóság

A konténerházak és a mobilházak azonos alappal rendelkeznek, viszont az utóbbit gyakran kerekekkel szerelik fel, amely könnyű mozgathatóságot biztosít. A konténerházak- különösen a több konténer összeépítésével készült házak- jóval nehezebben szállíthatók.

Készültségi fok

A konténerházakat általában a helyszínen állítják össze a gyakran több elemből, és az összeállítás után az elképzelések függvényében szabadon variálhatók a belső terek, az emeletek és a helyiségek egyaránt. A mobilházakat pedig előre legyártják, majd kulcsrakész állapotban szállítják ki a helyszínre. A belső terek a továbbiakban nem alakíthatók át, viszont gyors beköltözést tesznek lehetővé.

konténerház

A konténerház hátrányai

A konténerházak, mint látható számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, ugyanakkor érdemes tisztában lenni a hátrányokkal is:

A hazai éghajlati viszonyainknál a négyévszakos használathoz, a kényelmes és komfortos tartózkodáshoz külön hőszigetelésről kell gondoskodni, amely a költségeket növeli. Mivel a nyári évszakokban rendkívül gyorsan átmelegszik, célszerű klímát beszerelni.

 A mozgathatósága miatt nem minősül ingatlannak, így a jelenlegi jogszabályok alapján nem kérhető rá földhivatali bejegyzés, és valószínűleg CSOK-hitelt, vagy ingatlanfedezetű hitelt sem adnak rá.

Amennyiben hajózási konténert életvitelszerű tartózkodásra kívánjuk kialakítani, igen nehézkes az engedélyeztetés, célszerű inkább irodakonténert választani.

Top