You are here
Home > Ablak >

Műanyag ablak hőszigetelése

Műanyag ablakok hőszigetelése

Manapság sok ember szeretne vásárolni műanyag ablak terméket, és általában a kereskedők és a gyártók által legtöbbet hangoztatott információ a hőszigetelő képesség.

A műanyag ablak típusoknál csak úgy repkednek az U és a k értékek, a légkamrák száma, az üvegek rétegszáma, a műanyag ablak profiljának vastagsága, a vásárló szinte nem győzi követni az információáradatot. Éppen ezért vannak olyan információk, amik sok esetben kimaradnak egy műanyag ablak vásárlásakor.

Ez a kimaradó részlet pedig az, hogy nem a vásárláskor kell eldönteni, hogy a műanyag ablak milyen hőszigetelési képességgel rendelkezzen.

A műanyag ablak kiválasztásakor sok vevőnél az egy teljesen nyitott kérdés, hogy kétrétegű vagy háromrétegű üvegezést érdemes-e választani, valamint, hogy három, öt, esetleg hét légkamrás műanyag ablak profilból készüljön el a teljes műanyag ablak.

A vásárlók egyik legrosszabb felfogása az lehet ezen a téren, hogy anyagi alapon szeretnék meghozni a döntést, ez pedig egyáltalán nem jó. Az engedélyezési tervek során az energetikai számítás mindig megtörténik, ez által az épület fajlagos hővesztesége és hőátbocsátási tényezője is pontosan megvan a gépésztervező számítása által.

A hőigény számítása, a fűtési rendszer méretezése pedig ennek függvényében szokott történni. Éppen ezért egyértelmű lehet, hogy ha az épületszerkezetek hőszigetelő képességén változtatunk egy műanyag ablak segítségével, akkor a lakás hőigényét is megváltoztathatjuk.

Ennek eredménye tulajdonképpen az lesz, hogy az egyensúly felborul, alulméretezett vagy túlméretezett lesz a fűtési rendszer. Ez a probléma majd a szélsőséges hideg és az átmeneti időszakokban fog jelentősen problémát okozni, de a kazán élettartamát is károsan befolyásolhatja.

Ezekből pedig az következik, hogy a műanyag ablak típusát egy szakértő segítségével érdemes kiválasztani, amennyiben az új épület még a tervezési fázisban jár.

Természetesen sok más oka is van annak, hogy a műanyag ablakot még a tervezéskor kiválasszuk. Ezek ellenére természetesen a nagy hőszigetelési értékkel rendelkező műanyag ablak mindenképpen jó választás lehet. Ez viszont csak abban az esetben igaz, hogy ugyanolyan jó szigeteléssel rendelkezik az épület más része is, mint a műanyag ablak.

Amennyiben ez nem így van, akkor akár rá is fizethet a vásárló, hiszen a műanyag ablak extra tulajdonságait nem tudja kihasználni, a lakóhelyiség képébe nem illeszkedik, de még akár kárt is lehet okozni vele.

Top