You are here
Home > Konyha >

Hogyan válasszunk bárszéket

bárszék

A bárszékek manapság egyre több modern otthonban találhatók meg, akár az étkezőben, akár a nappaliban elhelyezve stílusos kiegészítője lehet a lakásunknak. Könnyed, lezser ülést biztosítanak, azonban a kiválasztás során az esztétikai szempontok mellett a kényelmi szempontokat is érdemes figyelembe venni.

Mire jó a bárszék?

A bárpult és a hozzá tartózó bárszékek ma már nem csak a szórakozóhelyek fontos kiegészítője, egyre több modern stílusú otthon kötelező darabjává lépett elő. Előnye, hogy igen jól mutat a konyhában, de a nappali berendezése közé is jól illeszthető. Azon túl, hogy a bárpult és a körülötte elhelyezett bárszékek trendivé teszik a lakást, hasznosak lehetnek a reggeli elfogyasztásánál, vagy vendégfogadásnál. Könnyed és lezser ülést biztosítanak – különösen a fiatalabb korosztály számára, akik jobbára még nem igénylik ülés közben a hát alátámasztását. Lehetőség szerint érdemes előre kipróbálni, mivel nem biztos, hogy a vonzó külső kényelemmel is párosul.

Mire figyeljünk a bárszék kiválasztása során?

Mivel a bárpult köré általában több bárszék kerül, ahhoz, hogy összhatásban is harmonizáljanak a lakás berendezésével, érdemes kellő körültekintéssel kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelő modellt, valamint a dizájn mellett a kényelmet is figyelembe venni. A megfelelő bárszék kiválasztását számos tényező határozza meg. A stílus mellett fontos az anyag, a magasság, illetve a támla is befolyásolhatja a döntést.

Stílus

A bárszék stílusát általában annak a helyiségnek a stílusához igazítják, ahol a pult is található. Törekedjünk arra, hogy a különféle megjelenésű bútorok egymással összhangban legyenek, mivel a keveredés a rendezetlenség benyomását keltheti. Van, amikor bárszék a helyiség, a konyha domináns eleme, de akár teljesen bele is olvadhat a környezetébe. A modern otthonokba jól illeszkednek a bőr ülőrésszel, rozsdamentes konstrukcióval készült modellek, vagy a műanyag bárszékek, amelyek a sokoldalú stílus mellett könnyen ápolhatók és kezelhetők. A retró, vagy vintage stílusú otthonokban pedig legjobban a fából készült bárszékek mutatnak. A vásárlók körében igen népszerűek a krómozott lábú bárszékek.

A bárszék magassága

Mielőtt a vásárlásról döntenénk érdemes több dolgot is szem előtt tartani. A konyhai tálalópultok vagy reggeliző pultok általában 110 cm magasságúak, és a székeknek a bárpult magasságához kell passzolni. Érdemes állítható magasságú bárszéket választani, így az igényekhez igazodva gyorsan és kényelmesen szabályozhatjuk a magasságát. Ahhoz, hogy a lábunk kényelmesen elférjen fontos, hogy a pult lapja, és a szék ülőfelülete között legalább 25-30 cm távolságot hagyjunk.

Stabilitás

Fontos szerepe van a biztonságnak, amelyet a bárszék stabilitása határoz meg. Jellemzően a fémből készült darabok a legstabilabbak, ezért hosszútávon érdemes ezt is szem előtt tartani.

Támlával, vagy támla nélkül?

Mindkét változatnak megvan a maga előnye. A támlás bárszékek dekoratív díszei a konyhának és kényelmesebb ülést biztosítanak, de jóval nagyobb a helyigényük. A támla nélküli székeknek pedig nagy előnye, hogy betolhatók a pult alá, így az adott helyiségben könnyebb közlekedést biztosítanak. Ha a támla nélküli variáció mellett döntünk, akkor mindenképp lábtartóval rendelkező modellt válasszunk.

Milyen anyagú bárszék a legjobb?

Igen kedveltek a bőr ülőrésszel rendelkező rozsdamentes (szálcsiszolt), vagy a krómozott lábú konstrukciók. A modern enteriőrű otthonokban gyakran helyeznek műanyagból készült székeket is, előnyük, hogy dizájnosak, és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk viszont az, hogy gyakran kényelmetlen ülni a műanyag ülőrésszel rendelkező székeken. A fából készült bárszékek elegáns megjelenésük miatt jó beilleszthetők akár a nappaliba, akár az étkezőbe az otthon lakberendezési stílusától függetlenül.

Az ülőkék formája, anyaga, és színe

Az ülőkék formája lehet négyszögletes, vagy kör alakú is. Az ülőkék párnaborításának anyaga is sokféle lehet, például bőr, velúrbőr, műbőr, vagy textilből készült. Habár a fekete bárszék mindig népszerű, manapság a fehér színű bárszék a legtrendibb, de ízlések és stílusok is különbözőek, és sokan vásárolnak merészebb színű bárszéket.

Mi a teendő, ha interneten vásárolunk?

Az internetes vásárlás során nyilván nincs lehetőség próbára, ebben az esetben érdemes figyelmet fordítani a korábbi vásárlói véleményekre és tapasztalatokra. Összességében az otthonunk berendezésénél, így a megfelelő bárszék kiválasztásánál is érdemes figyelembe venni – a stílussal összhangban – a céljainkat. Más anyagú és megjelenésű bárszék passzol azokhoz, akik fiatalos, társasági életet folytatnak, és más azoknak, akik a hétköznapi élet részeként kívánják használni. Habár a divat is gyorsan változik fontos, hogy olyan darabot válasszunk, amely kialakítását tekintve minőségi és időtálló anyagból készült. A jó ajánlatokért érdemes a www.hawaj.hu oldalt felkeresni, ahol könnyen megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő bárszéket.

Top