You are here
Home > Kert >

Muskátli

Muskátli

A világon kb. 250 muskátli faj és azon belül számtalan fajta létezik. Magyarországon a legnépszerűbb a kerti és futó muskátli, bár mostanában az angol muskátli is kezd teret hódítani. Élénk színei és egyszerűbb tartása miatt közkedvelt növény. Illatát nem kedvelik a legyek, ezért természetes védőhálóként is szolgál az ablakokban, erkélyeken.

Muskátli fajták

Kerti muskátli (pelargonium x zonale)

Két faj keresztezéséből származik, amelyektől a sávozott leveleket (sávoslevelű muskátlitól) és az élénk színvilágot (szennyes muskátlitól) örökölte. Magassága fajtától függően 20-80 cm között változik. Szára felálló, bokros elágazású. A gömbös ernyővirágzatokban nyíló egyszerű vagy telt virágok színezete változatos. A legnépszerűbb virágszín a piros, de a fehértől a rózsaszínen át sokféle árnyalat megtalálható. Fagyérzékeny fajta, ezért átteleltetéséről gondoskodni kell.

Futó muskátli (pelargonium x peltatum)

Alpesi területeken a párkányok, erkélyek fő ékessége, de hazánkban is igen elterjedt, közkedvelt faj. Ez a növény is több faj keresztezéséből származik (pelargonium peltatum és pelargonium lateripes). A kerti muskátlinál jóval vékonyabb hajtásrendszerrel rendelkezik, de töve ennek a fajnak is fásodik. Elfekvő, lecsüngő hajtásain borostyánszerű, húsos, fényes zöld, kopasz levelek találhatóak. A fajták félig vagy teljesen csüngő hajtásúak lehetnek, egyszerű vagy félig telt virágokkal. Virágjának színei változatosak, a fehértől a liláig minden árnyalat megtalálható. Hajtásainak hosszúsága 40-150 cm között változik.

Angol muskátli (pelargonium x grandiflorum)

Leginkább a kerti muskátlihoz hasonlít, de nála ellenállóbb faj. Kevesebb virágot hoz és szára jobban elfásodik.

Muskátli gondozása

Muskátli fajok gondozása

A kerti és a futómuskátli a nyár folyamán folyamatosan hozza virágait. Az elnyílt virágokat mindig távolítsuk el, így a növények nem a termés érlelésére, hanem újabb virágzatok kifejlesztésére fordítják energiájukat.  Futómuskátlikat látványosságuk fokozása érdekében kissé ferdén, előredöntve ültessük. Az ültetés közben esetleg letört leveleket, virágokat mindenféleképpen el kell távolítani.

Hőmérséklet

A muskátlik eredeti élőhelyén a minimum hőmérséklet 4 °C. Télen 12-15 °C között tartsuk őket, mert az ez alatti hőmérsékleten a levelek elszíneződhetnek. Hűvös, nedves helyen tartva gyökérbetegségek léphetnek fel. Óvjuk a muskátlikat a nagy esőktől, viszontagságos időjárástól.

Víz

A növekedési időszakban (tavasszal és nyáron) bőségesen öntözzük, de figyeljünk arra, hogy a cserépben ne legyen pangó víz, mert ez gyökérpusztulást idézhet elő. Télen kifejezetten száraz viszonyokat igényel.

Talaj és tápanyag

A muskátlik talajra nem érzékenyek különösen, de érdemes kimondottan számukra készült földkeverékekbe ültetni a gazdag virágzás érdekében. A magas kálium és foszfortartalmú műtrágyák (virágoztató tápoldatok) szintén jótékonyan hatnak a virágzásra.

Muskátli Szaporítása

Vegetatív szaporítása tört, vagy vágott fejdugványokkal történik. A dugványokat úgy kell letörni, hogy azon egy teljesen és egy félig kifejlődött levél legyen. Bár így egy kicsit lassabban érik el a növények a virágzóképes kort, de sokkal jobban gyökeresednek, mint a 3-5 levéllel rendelkező dugványok. A leszedett dugványok vágási felületét hagyjuk kissé megszikkadni. A dugványokat csak steril közegbe helyezzük, különben számolnunk kell a fertőzés veszélyével. A növények 90-100%-os relatív páratartalom mellett 3-4 hét alatt begyökeresednek. Ezután fokozatosan csökkentve a páratartalmat kiültethetőek.

Top