You are here

Az ajtók mázolása

ajtók mázolása

Ajtóink és fa bútoraink felújításának legegyszerűbb módja, ha átfestjük azokat. Válasszunk akár az előzőhöz hasonló, vagy merőben eltérő színt, a végeredmény tökéletes munka esetén mindenképpen szebbnek bizonyul majd a réginél. Ajtók esetében egyszerű a levétel, azonban bútoraink egyes elemeinek átfestésekor néha csavaroznunk és szétszerelnünk kell.

Rendkívüli jelentőséggel bír a felület megfelelő előkezelése, csiszolása. Talán ez a legmegterhelőbb része ajtóink újjá varázsolásának, viszont ha elhagyjuk e mozzanatot, a festés darabos lesz, megül az apróbb mélyedésekben, és cseppet sem nyújt majd szemgyönyörködtető látványt, fessük akármilyen festékkel is.

A csiszolás és a faanyag réseinek megfelelő glettelés után következhet egy alapozó festékréteg, majd ennek száradása után kezdhetjük a majdan kívánt színt felvinni. Használhatunk kisebb méretű hengert is a felvitelhez, de bizonyára akadnak majd olyan részek, ahol ecset tűnik a célszerűbbnek.

Fontos, hogy pontosan betartsuk a száradási időt. A festékeken olvasható úgynevezett kézszárazsági idő még nem jelenti azt, hogy teljesen megkötött a felvitt anyag. Mivel alapvető tudnivaló, hogy a felületeket sosem függőlegesen festjük, így érdemes várni akár még egy napot is, míg megfordíthatjuk a vízszintes felületre fektetett ajtót, és biztosak lehetünk abban, hogy nem nyomódik be és sérül a már elkészült oldal felülete.

Általában több soron festjük a faanyagot, végül ismét csiszolhatjuk, majd érdemes lelakkozni, hogy tartósabb legyen a festék, és ellenállóbb a felület az apróbb sérülésekkel szemben. Persze a lakkozás esztétikai oldala sem elhanyagolható, hiszen sokkal szebben csillog az így elkészült felület.

Top