You are here
Home > Kert >

A petúnia a idei év kerttrendjében is fontos pozíciót szerez

Petúnia

Az idei év kerttrendjét figyelve megállapítható már most, hogy a petúnia ismét a dobogósok között szerepel. A petúnia az egyik legkedveltebb balkonnövény szinte végtelen számú, színű hibridje is kapható. Az elmúlt évek sztárja a Petunia ’Crazy Black Mamba’ várhatóan idén is sok erkélyen lesz látható. A hobbikertészek az új kollekció is várhatóan a hobbikertészek kedvence lesz az idei évben is.

A petúnia – a muskátlival együtt töretlenül a balkonok és teraszok népszerű egynyári virága, előnye, hogy nagyon sokáig virágzik, ráadásul a hihetetlenül változatos színvilága bársonyos szirmokkal párosul. kevés gondozást igényel, viszont a bőséges virágzás feltétele, hogy az elvirágzott fejeket rendszeresen lecsipkedjük.

Újdonságok a petúniák háza táján

Az elmúlt években rengeteg új növény került bevezetésre, így a petúnia esetében is számos hibridje került forgalomba. Változatos színvilágban, virágalakban és méretben termesztik. A nagyvirágú este illatozó petúnia esetében akár tíz centiméteres átmérővel is találkozhatunk. A sokvirágú futó petúnia jellemzően 5 cm-es átmérőjű virágokat hoz, előnye, hogy kevésbé sérülékenyek az esővel, vagy akár a nagy széllel szemben. A kisvirágú petúnia egészen kicsi 2,5 cm átmérőjű virágokat hoz, ez a típus a legellenállóbb az időjárási viszonyokkal szemben.

Petúnia

A kertészetekben idén is népszerű lesz a kékes-lilás a Virgo, az Aries , amelyek a Petunia WFL Constellation tagjai. A hibridek között – a Crazytunia típusok között vezet a Fekete Mamba, a Mandeville, vagy a Razzmatazz, amelyet az újdonságra fogékony hobbikertészek már az elmúlt években is megvásárolhattak.

A petúnia helyes gondozása

A petúnia egyike azon egynyáriaknak, amelyek a megfelelő, nem túl bonyolult gondozást bőséges virágzással hálálja meg. Jól tartható napsütés helyeken, amire feltétlenül ügyeljünk, hogy jó vízelvezetésű, tőzeges talajba ültessük és gondoskodjunk a vízigényéről, valamint a tápanyag utánpótlásról. Változatos módon ültethetjük, akár, függesztve kaspóba, vagy erkélyládába. Az elterjedésre hajlamos, alacsonyra növő fajták ágyásban is jól tarthatók. A petúnia kiültetésével mindenképp várjuk meg a tavaszi fagyok végét, és lehetőleg olyan helyre állítsuk/ültessük, ahol legalább napi hat órás napfény éri.

Top