You are here
Home > Kert >

Facsemete ültetése

Facsemete ültetése

Sokan szeretnének a kertjükbe gyümölcsfát ültetni, de bizonytalanok abban, hogy melyik évszak az ideális az ültetésre. Érdemes először egy faiskola lerakatot felkeresni, ahol megfelelő tanáccsal látnak el a kapható facsemetékről, és az ültetésükkel kapcsolatos tudnivalókról.

Milyen típusú facsemeték kaphatók?

Mielőtt meghatároznánk az ideális ültetési időt, érdemes megismerkedni a facsemete fajtákkal. A faiskola lerakatokban több típus áll a vevők rendelkezésére: szabadgyökerű csemeték, földlabdás csemeték és konténeres csemeték. Általában a gyümölcsfák esetében a szabadgyökerű csemeték telepítése gyakoribb, míg a díszfák esetében a földlabdás csemeték és konténeres csemeték ültetése a legelterjedtebb. A szabadgyökerű facsemete számos előnnyel jár. Jól láthatók a fa gyökerei, amelynél kiemelten fontos, hogy megfelelő fejlettségű legyen, hiszen a gyökérzet a fa víz és tápanyag felvevő rendszere. Az átültetés után az energiáját a gyökérzet nevelésére fordítja. További előnye, hogy jól ered, ugyanakkor a konténeresekhez képest az ára is kedvezőbb.

Vásárlási szempontok

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni az alanyként használt fajról, hogy a telepítési céljainknak megfelelőek-e a fa tulajdonságai. Ezért fontos előzetesen tudni, hogy mikor virágzik, mikor érik a termés. Kell-e mellé porzó fajta? Ellenálló-e a betegségekkel szemben, illetve az sem mellékes, hogy fagytűrő-e?

Facsemete ültetése

Egyéb szempontok

Ugyanakkor azzal sem árt tisztába kell lenni, hogy rendelkezünk-e megfelelő ökológia adottságokkal rendelkező területtel. Ez azért fontos, mivel gyakori az összeférhetetlenség a magyar alanyra oltott külföldi fajták esetében.

Az ideális ültetési idő

A hazai éghajlati viszonyainkon a gyümölcsfa ültetés időszaka (kevés kivétellel) az első őszi fagyoktól, a lombhullással, a tavaszi rügyfakadásig bezárólag tart, és a később ültetett csemeték gyakran nem tudnak már meggyökeresedni. A konténeres gyümölcs és díszfák kevésbé érzékenyek az átültetéssel járó stresszre, így általában egész évben ültethetők – fagymentes időszakban. Egyes gyümölcsfajokat kifejezetten ősszel javasolt ültetni, míg a csonthéjasok számára a tavaszi meleg föld az ideálisabb.

Mi a különbség a tavaszi és őszi ültetés között?

A két ültetés hasonló módon történik, viszont tavasszal az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani. Az őszi ültetésnél a földet fel kell kupacolni, viszont tavasszal a földet tányérozzuk.

A tavaszi ültetés menete

Első lépésben az előkészített és leülepedett talajon ássunk egy akkora gödröt, amelyben kényelmesen elfér a csemete gyökérzete (kb 1 köbméteres gödröt). Az új gyökérkezdemények képződése elősegíthető a gyökér metszésével. Mindig olyan mélyre ültessük, ahogy a faiskolában is korábban ültetve volt. Helyezzük be a csemetét a gödörbe. Ügyeljünk arra, hogy mindig a földfelszín fölé kerüljön az oltási hely, lehetőleg szélirányba. Fiatal gyümölcsfa mellé javasolt karót állítani, amelyet ferdén, széliránnyal szemben helyezzünk a talajba. A karót kötözzük a fához kókuszrost zsineggel, dupla nyolcas csomót alkalmazva. Ezután töltsük fel a gödröt földdel kb. a feléig, majd tapossuk körbe alaposan.  Igazítsuk el további taposással a csemeténket, és alaposan öntözzük be. Végül temessük be a gödröt teljesen.

Facsemete ültetése

Mennyi víz szükséges a beöntözéshez?

A frissen ültetett csemeték talaját legalább 10-20 l vízzel öntözzük be, különösen a tavaszi telepítéskor kell erre figyelmet fordítani. Ha nem rendelkezünk öntözőrendszerrel, akkor érdemes faöntő zsákot beszerezni, amely a talajt lassan nedvesíti át.

Miért fontos az oltvány visszavágása?

Az oltvány visszavágása több okból is fontos: egyrészt megerősíti a csemetét, másrészt később fakadnak az alsóbb állású rügyei. A visszavágást, (koronába metszést) az határozza meg, hogy a fán milyen koronaformát tervezünk, így alakítjuk a fa koronáját.

Milyen koronaformára törekedjünk?

Tölcsér- vagy katlanforma: ideális például a cseresznyefa alacsonyabban való tartásához

Piramis alakú korona: a legtöbb gyümölcsfa természetes növekedési formájához hasonló

Magas törzsű fa: ideális díszfák számára

Gyümölcssövény: ideális szőlő és egyéb kúszónövények számára

Top