You are here
Home > Kert >

Tanácsok a stílusos kerti burkolat kialakításához

Manapság egyre gyakrabban látni, hogy a hagyományostól eltérően, a nagyobb területeken a füvesítést különböző térburkolatokkal kombinálják. A változatos növénypárosításokkal, és a térburkolatokkal egyedi és hangulatos tereket hozhatunk létre, amelyek illeszkednek az otthonunk stílusához, ezenkívül saját lelkivilágunkhoz.

A burkolatgyártók évente szebb és jobb burkolat újdonságokkal lépnek a piacra, a választék hatalmas, és az árak is hatalmas összegre is rúghatnak.  A természetes kövek kedvelői számára széles a kínálat a bányákból származó kövekből, ezekből igényes, a teraszhoz igazodó burkolatot lehet kialakítani.

A kert építésénél és átalakításánál alapvető szempont, hogy a burkolatoknak az időjárással szemben is ellenállónak kell lenni. Fontos a kopásállóság és a fagyállóság. Az udvar, a kert az összképét a magaságyások, kerti utak mellett a különböző tereptárgyak burkolatai is meghatározzák. A harmonikus kert kialakításánál nem érdemes túl sok féle anyagot használni inkább a színeket, és árnyalatokat hangoljuk össze.  Egyre több kertben alakítanak ki grillezőhelyet, de a medencék, és kerti tavacskák mellett is érdemes az összhangra törekedni. A különböző formájú és színű térkövek is igen népszerűek.

udvar kert.2 min

A kerti utakat apró kaviccsal, vagy akár folyami kaviccsal leszórva megfelelő növényekkel kiegészítve különböző kertstílusokat valósíthatunk meg, legyen szó keleties vagy mediterrán jellegű kertekről. Egyre többen telepítenek magaságyásokat, és az ágyások között a leszórt kavics szépen kiemeli a kertünknek ezt a részét.

sziklakert fo min

A vidéki rusztikus teraszok burkolásához nagyon jól felhasználhatók a régi maradék téglák, azonban érdemes a kifagyás miatt megfelelő kezeléssel ellátni.

A régi téglák mellett a kockakövek is alkalmasak különféle alakzatok kialakítására, így egy kis tervezéssel egyedi stílusú teraszt varázsolhatunk az otthonunkba. A mintákat célszerű előre papíron megrajzolni, de ha időnk és kedvünk van hozzá a kiszemelt helyen ki is rakhatjuk végleges rögzítés előtt.

udvar fo min

A kocsibeálló, vagy a garázshoz vezető út sarkalatos pontja az udvarnak, hiszen a járdával összehasonlítva jóval nagyobb terhelésnek van rendszeresen kitéve, így számos burkolóanyag nem alkalmas a borítására. Térkövezés helyett választhatunk gyeprácsköves burkolat, igaz nem mutat olyan jól, mint a térkő, de egyrészt nem süllyed le, másrészt nagy eső után sem lesz sáros az udvar.

Kapcsolódó cikkek: terasz beépítési ötletek

Top