You are here
Home > Kert >

Hortenzia: metszésre és tél elleni védelemre is szüksége van

Hortenzia

A hortenzia a legnépszerűbb díszcserjék közé tartozik, a kertekben a leggyakrabban a gömbvirágzatú hortenziával találkozni. Kevés gondozást igényel, azonban a bőséges jövő évi virágzást nem árt néhány praktikával elősegíteni. Jó tudni, hogy a metszés egyfajta erősítője is a növénynek, és elősegíti a könnyebb áttelelést is. Az elvirágzott fejeket nyugodtan hagyjuk a növényen kora tavaszig.

A metszés nem bonyolult tevékenység, azonban vannak szabályok, amelyet feltétlenül érdemes betartani. Egyes növényeket sosem szabad tavasszal metszeni, de például az olyan népszerű cserjék, mint a rododendron, a babérmeggy, vagy a kamélia a nyár eleje a legjobb időszak a metszésre. A fás szárú nyáron virágzó növények metszésére ideális az ősz, és még a tél is, így ösztönözzük gazdagabb virágzásra az új hajtásokon kifejlődő rügyeket.

A hortenziának számos fajtája létezik, a legtöbbjének az őszi metszés kedvező. A virágai egészen nyár derekától a nyár végéig szemet gyönyörködtető látványosság. A kékes, rózsaszínes, mályvás virágok az előző évben kifejlődött vesszőin növekednek. A rendszeres metszéssel nemcsak erőteljesebb fejlődésre ösztönözzük, de eddzük is egyben a téli viszontagságokkal szemben.

Hortenzia

A hortenzia téli gondozása

Tél elején az elöregedett részeket érdemes eltávolítani, ezzel elősegíthetjük a következő évi hajtások, illetve a virágok fejlődését. Az elvirágzott hortenziát télire ne vágjuk le, segít a fagyok elleni védekezésében, illetve az új kifejlődő rügyeket is megóvja. A kemény mínuszok ellen a bokor tövébe szórjunk gazdagon száraz falevelet, amely elősegíti a növény hőszigetelését. Tavasszal, miután az első rügyek megjelentek, vágjuk vissza a szárakat az első pár egészséges rügyig.

Az idősebb hortenzia bokrokat növekedésre ösztönözhetjük, ha a legöregebb vesszőkből vágunk vissza párat. Azoknál az öreg hortenziáknál, amelyeket gyengének látjuk, fiatalítsunk úgy, hogy  az összes vesszőt tövéig visszametsszük. Ilyenkor előfordulhat, hogy csak egy év múlva fog virágokat növeszteni.

A dézsás hortenziák azonban nagyobb védelmet igényelnek. Lehetőség szerint állítsuk fagymentes helyre, illetve a tároló edényével együtt fedjük be valamilyen takarófóliával, vagy hőszigetelő anyaggal.

 (Forrás: Hobbikert.hu)

Top