You are here
Home > Trend >

Tendenciák, amelyek világszerte elősegítik a coliving terjedését

coliving

A digitális nomádság elterjedésével új irányzatok is szárba szökkentek, mint például a coliving, a cohousing, amelyek világszerte egyre több követőre találnak. Azt gondolnánk, hogy colivingre csak a fiatal generáció fogékony, de a tapasztalatok szerint a világ fejlettebb részein az idős korosztály körében is egyre népszerűbbé válik, vannak már kifejezetten senior cohousing közösségek is.

Milyen tendenciák figyelhetők meg, amelyek elősegítik a coliving terjedését?

Az újfajta életmódok egyik lényeges mozgatórugója, hogy a világ népességének jelentős része városi területen él, és ez a szám 2050-re már 70 százalékot fog kitenni. A tömeges városi nép befogadására egyfajta válaszként jelennek meg a közösségi lakhatás új irányai. A rugalmas munkavégzés bizonyos szektorokban rohamos terjed, így egyre több nyelveket beszélő fiatal szakember pár évente nemcsak várost, de akár országot is változtat.

A napjaink modern életvitelének negatív következménye az elmagányosodás, amely a kutatások szerint nemcsak a magára maradt idős korosztályt érinti, de a fiatal huszonéves generáció körében is világszerte megfigyelhető.

A népszerűségének másik oka a fiatal generáció fogyasztási szokásához, és elvárásaihoz kapcsolódik, amely drámaian megváltozott az elmúlt évtized során. Számukra nem elsődleges, hogy egy lakást, vagy autót egy életre birtokoljanak: amikor szükségük van rá, akkor a lehető leggyorsabban és legkényelmesebben férjenek hozzá – a hosszú távú elköteleződésből eredő fenntartási költségek, vagy hitelek nélkül.

coliving

Egyes lakóközösségek különböző szempontok mentén szerveződnek. Vannak olyan colivingek, amelyek például fiatal művészek együttélésére koncentrál. A LifeX-nél például 50 különböző országból érkező szakember csapat (művészek, digitális alkotók) rugalmas együttélését teszik lehetővé. Emellett létezik digitális nomádok, vagy akár diákok befogadását elősegítő vállalkozások. Jó példa a luxemburgi Vaubanfort.lu, amely már több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi szakemberek és diákok lakásmegosztásában. Tevékenységük lényege, hogy meghatározott profilok alapján szervezik közösségbe a jelentkezőket: azonos érdeklődési körű, iskolavégzettségű és hasonló életmódú feleket hoznak össze akár a rövid, vagy akár a hosszú távú céljaiknak megfelelően. A weboldalukon angol nyelven kereshetők a legjobb ár-érték arányú lakások és szobák  Luxembourgban és régiós szinten egyaránt.

Top