You are here

Hogyan és hol keressünk a fűtési keringető szivattyúhoz érintésvédelmi szakembert?

imp-nmt-plus-25-60-180 szivattyu

Mi is pontosan az érintésvédelem és mi köze az érintéshez? Milyen felülvizsgálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy a rázós helyzeteket elkerüljük? Kinek és milyen időközönként kell az érintésvédelmet ellenőriztetni? Ezekre és még sok más fontos kérdésre ad választ a cikk!

Fűtési keringető szivattyú szinte minden házban van, ahol központi fűtésrendszer oldja meg a lakás fűtését. Legyen az vegyes tüzelésű kazán vagy gázkazán, radiátoros megoldásra vagy a padlófűtés fűtőköreire kötve, mindenképpen szükséges egy fűtési szivattyú, ami egyenletessé teszi a meleg víz áramlását a rendszerben.

De a prémium minőségű keringető szivattyúk, mint a Wilo márka szivattyúi, többféle üzemmódban is működtethetőek. A megújult Wilo Yonos Pico szivattyú például elektronikusan szabályozott változó fordulatszámú, energiatakarékos fűtési keringető szivattyú. Mivel elektronikus berendezés, kiemelten figyelni kell az érintésvédelemre is nemcsak a beszereléskor, hanem az üzemeltetés során is.

wilo-yonos-pico-futesi-szivattyu-v2017

Mi is pontosan az érintésvédelem és mi köze az érintéshez?

Ideális esetben minden elektromos készülék által felhasznált áram az áramforrás és a berendezés között az áramkörben folyik. Ez az áramkör szigeteléssel és egyes esetekben különböző burkolatokkal van védve.

Ha ez megsérül és valaki megérinti, akkor áramütést szenvedhet. Tehát minden elektromos berendezésnél szükség van érintésvédelemre.

Kétféle érintésvédelemről beszélhetünk: a közvetett és a közvetlen érintésvédelemről.

Közvetett érintés lehetséges, amikor az áramvezető szabaddá válik, mert például megsérül rajta a szigetelés. Ekkor közvetlenül a vezetéket érintjük meg és az áram rajtunk keresztül fut át, azaz rajtunk és a földön keresztül záródik, és így jut vissza az áramforráshoz. Ez a klasszikus áramütés.

Közvetett érintés jön létre, amikor a szigetelés a készüléken belül sérül meg. Mi nem a vezetékhez érünk, hanem a berendezés külső védőburkolatához, de az érintkezésben van a feszültség alatt lévő résszel. Ekkor ugyanúgy áramütést szenvedhetünk.

Érintésvédelmi felülvizsgálat a rázós helyzetek elkerülésére

Számos elektromos készülék vesz körül bennünket minden nap a háztartásban és a munkahelyen is. Digitális világban élünk, ez elkerülhetetlen. Viszont a veszélyt elkerülhetjük a megfelelő óvintézkedések betartásával. Az érintésvédelmi rendszerek megóvnak az esetleges áramütéstől, a feszültségtől, ami a meghibásodás vagy zárlat során áll elő.

Ráadásul nem csak az egészségünk védelmében kell foglalkoznunk az érintésvédelemmel, hanem a büntetések elkerülése miatt is. A megfelelő érintésvédelem kiépítésének hiánya, valamint annak felülvizsgálatának elmulasztása súlyosan érintheti a pénztárcánkat is.

Kinek és milyen időközönként kell az érintésvédelmet ellenőriztetni?

Amikor egy épületet megépítenek, legyen az lakóház, gyár, műhely, raktár vagy üzlet, kiépítik benne a villamos hálózatot is, hiszen e nélkül már nemigen tudnánk élni. Ez alapkövetelmény a lakhatási engedély kiadásánál is. De ahol van áram, ott van áramütésveszély is. Ez ellen védekezni kell.

A villamoshálózat szerelése közben kötelezően kialakítják az érintésvédelmet is az érvényben lévő szabályozásnak megfelelően. Minden áramkör végpontjáig elvezetik a védővezetőt, például a dugaszolóaljzatokig, a villamos berendezésekig, és a fűtési keringető szivattyúig is.

Az átadás előtt el kell végezni az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot és utána rendszeres időközönként érintésvédelmi ellenőrzést kell tartani. Minden olyan épületben, ami munkahelynek minősül, háromévente érintésvédelmi felülvizsgálatot kell elvégeztetni. Ez egy munkavédelmi előírás és a munkavédelmi hatóság ellenőrzi ennek meglétét.

grundfos-alpha1-L-futesi-szivattyu

Hogyan és hol keressünk a fűtési keringető szivattyúhoz érintésvédelmi szakembert?

A mai világban természetesen az interneten keresünk szakembereket, tehát a fűtési keringető szivattyúnk érintésvédelmi vizsgálatához is. Minden valamire való szakember bemutatkozása és elérhetősége megtalálható a neten.

De honnan tudjuk, hogy ki a jó szakember?

A jó érintésvédelmi szakember a munkájáról ki tudja állítani a megfelelő papírokat, az ellenőrzéshez engedélye van, megbízható, alapos munkát végez. Lehetőleg olyat keressünk, akinek már sok éves tapasztalata és több referenciája is van és még tanácsokat is tud adni nekünk. A kérdéseinkre pontos, érthető válaszokat ad, nem csak azt feleli: „Tudom én mit csinálok, majd intézem, amit kell”. A válaszaiból ugyanis felmérhető, mennyire ért a munkájához.

A felülvizsgálat végén a szükséges okiratokkal a kezünkben nyugodtak lehetünk a hatósági ellenőrzés és a környezetünk biztonsága felől is. Korántsem mindegy tehát, hogy kit bízunk meg a munkával.

Top