You are here
Home > Kert >

Kerti tavak téliesítése

kerti tó

A hamarosan beköszöntő télre fel kell készítenünk kerti tavainkat, hogy ökológiai egyensúlyuk fennmaradjon és tavasszal újra igazi élet költözhessen beléjük. Amikor tartósan 10 fok alá süllyed a hőmérséklet, elérkezett a munkálatok megkezdésének az ideje.

Először is szedjük ki tavunkból a fagy beálltakor lehullott faleveleket és iszaptalanítsuk a vizet. Ezt legegyszerűbb iszapleszívó készülékkel elvégezni, amely a víz megszűrése után tiszta vizet enged vissza a kerti tavunkba.

Vízparti növényeink elszáradt végeit vágjuk le, a magasakat kötözzük össze. A fagyra érzékeny növényeket vegyük ki gyökerestül a vízből, majd helyezzük egy hordóba és tavaszig tároljuk 2-5 fok között, sötét helyen. A halaknak és a vízinövényeknek télen is szükségük van oxigénre, ezért vagy meg kell akadályozni az összefüggő jégréteg kialakulását, vagy rendszeresen lékelnünk kell azt.

Télen a halak anyagcseréje teljesen lelassul, így nem szükséges etetni őket. Arra azonban figyeljünk, hogy másfél méternél sekélyebb tóban a halak nem igen telelnek át, tavaszra könnyen elpusztulhatnak.

Vegyük ki tehát ezeket a halakat, tartsuk hordóban, a fagyérzékeny vízi növényekhez hasonlóan, vagy tartsuk akváriumban őket, ilyenkor azonban szükségük van táplálékra.

Top