You are here
Home > Kert >

A lakásban sem megoldhatatlan a muskátli teleltetése

muskátli teleltetése

A muskátli az egyik leghálásabb és legnépszerűbb növény, amely hosszú hónapokon át bőséges virágaival a balkonok és a kertek dísze. A fagyérzékeny növényeknek, így a muskátli teleltetése is kihívást jelent a hobbikertészek számára. Általában a megfelelő tárolási körülmények hiánya okoz problémát. Azonban az egészséges, szép muskátli akár egész évben a lakásban is jól nevelhető, csak pár praktikát kell mindenképpen ismerni.

A különböző fajta muskátlik az egész világon elterjedtek, a meleg évszakokban remek dísze a kültereknek, és a gondozásuk sem bonyolult. Számos szakértő cikk segít eligazodni a hobbikertészeknek az aktuális tennivalók terén és hasznos tippeket is olvashatunk a növények gondozásával kapcsolatban. Az Agrároldal.hu  szakértője hívta fel a napokban a figyelmet arra, hogy hogyan válhat ideális szobanövénnyé a kültéri növényként jól ismert muskátli.

A lakásban nevelt muskátli gondozási tudnivalói

Az egészséges életerős muskátli esetében semmi akadálya nincs, hogy a lakásunk dísze legyen, csak pár feltételnek kell adottnak lenni.

Tökéletes hely

A muskátli kedveli a fényt, ezért déli illetve nyugati tájolású ablakba helyezzük el. Akinél nem adottak a megfelelő fényviszonyok, annak sem kell lemondani a neveléséről, hiszen mesterséges fénypótlással is megteremthető a megfelelő fényviszony. A fénycső, amit a növény fölé (30-40 cm távolságban) akasztunk legyen legalább 40 wattos, és napi szinten legalább fél napon keresztül folyamatosan égjen.

muskátli

Tökéletes termőtalaj

A beltéri muskátlinál különösen fontos a megfelelő virágföld, agyagos, jól vízelvezető virágföldbe ültessük.

Megfelelő hőmérséklet

A muskátli alkalmazkodó növény, ha napközben 17-20, éjjel 11-15 Celsius fokot tudunk biztosítani, akkor biztosan szépen fejlődik egész évben.

Megfelelő vízmennyiség és tápoldat

A túlöntözést mindenképp kerüljük el, mivel azzal könnyen gyökérrodhadást, illetve gombás fertőzést idézhetünk elő! Jól tűri a szárazságot, ezért elegendő akkor locsolni, ha már száraz a földje. Havonta egyszer muskátli számára ajánlott, vagy általános tápoldattal is javasolt megöntözni.

A kártevőkre – atkákra, levél és pajzstetvekre mindenképp figyeljünk, mivel gyakran támadják meg a muskátlikat.

(Forrás: Agrároldal.hu)

Top