You are here
Home > Ablak >

Hogyan alakítsuk át utólag a ház nyílászáróinak helyeit vagy méreteit?

nyílászárók

Házak felújításakor és átalakításakor gyakori, hogy falakat törnek át, bontanak meg és ablakokat, ajtókat helyeznek, vagy méreteznek át. Ilyen átalakítást azonban mindig nagyon komoly körültekintéssel lehet csak végezni, hiszen az utólagos bontás komoly veszélyeket rejt magában.

A falak, nyílászárók a ház statikai egyensúlyában elsőrendű szerepet töltenek be. Mindenképpen érdemes egy kisebb átalakítás esetén is szakember segítségét kérni. Egy nem szakszerű bontás jobb esetben repedéseket, süllyedéseket és rogyásokat, rosszabb esetben akár a ház teljes, vagy részleges omlását is okozhatja.

Ilyen átalakítások esetén az első lépés az adott falszakasz teherviselő voltának megállapítása. A válaszfalak nem teherhordóak, bontásuk vagy bennük nyílászáró kialakítása általában nem engedélyköteles, de annak megállapítását, hogy valóban válaszfalról van-e szó, inkább bízzuk szakemberre. Teherhordó és merevítő falaknál is van mód átalakításra, de csak építési engedéllyel.

Az ilyen utólagos nyíláskialakításokat mindenképpen úgy kell kialakítani, hogy a terhet egy kiváltó-elemmel elvezessük a környező falakba. A kiváltás történhet acélgerendákkal, boltövek kialakításával, előre gyártott kiváltó-elem beépítésével vagy ritkább esetben monolit vasbeton szerkezettel. Az utólagos átalakítások ilyen típusainál mindenképpen fontos a helyes technológiai sorrend felállítása.

A tervek szakvéleményeztetése, tervezése és engedélyeztetése után jöhetnek az előkészületek, melyeknek a legfontosabb része a megfelelő alátámasztás kiépítése.

Top