You are here
Home > Szauna >

Hány fokos a szauna?

Hány fokos a szauna

A különböző szaunák használata nem újkori keletű, hiszen a hideg éghajlatú területeken az emberiség több ezer év óta használja feltöltődésre és gyógyulásra. Manapság hazánkban is egyre többen döntenek szauna beépítés mellett és igen népszerűek a kis helyigényű infraszaunák is, hiszen nagyon jól felhasználhatók a kisebb légterű otthonokban is.

Szauna vásárlás előtt számos tényezővel kell tisztában lenni, például a helyigénnyel, a szükséges elektromos hálózatigénnyel, de például a szauna hőfoka hőmérséklete is befolyásolhatja a döntést.

A finn szauna hőmérséklete

A finn szaunában a száraz forró levegő fejti ki a kedvező hatást, általában a kabinban a hőmérséklet 70-100 Celsius fok. Az ideális hőfok azonban függ számos tényezőtől – egészségi állapottól és életkortól is. Egészséges felnőttek számára az ajánlott hőmérséklet fejmagasságban 75-90 Celsius fok környékén mozog, addig gyermekeknél és idősebbeknél tíz fokkal alacsonyabb hőmérséklet ajánlható. A túl hideg szauna sem jó, hiszen az alacsonyabb hőmérséklet nem serkenti a vérkeringést és az anyagcsere folyamatokat. Testtartás tekintetében jóval nagyobb a szabadság, mint az infraszaunánál, hiszen akár ülő, akár fekvő testhelyzetben is használhatjuk.

Az infraszauna hőmérséklete

Az infraszaunák általában 1-2 személyes kivitelre készülnek. Ez biztosítja az optimális infravörös sugárzást, amely kiváltja az izzadást. Tudni kell, hogy az infrakabinban a levegő csak kis mértékben, jellemzően a testünk melegszik fel. A kabin hőfoka nagymértékben függ a típustól, az alacsony hőmérsékletű kabinokban 35-45 Celsius fok környékén mozog, de a hagyományosnak számító kabinokban magasabb, 45-65 Celsius fokkal kell kalkulálnunk. Lehetőleg állandó testtartásban, ülőpozícióban érdemes szaunázni.

 

Top