You are here
Home > Szauna >

Finn szauna története

finn szauna története

A fürdőkultúra története meglehetősen régre nyúlik vissza, már az ókori görögök is kőből épült száraz és nedves gőzkamrás fürdőépületeket építettek. A finneknél a szaunázás hagyományaira a 10-11. századig visszamenőlegesen találunk írásos bizonyítékokat. Míg korábban szokások és hiedelmek kapcsolódtak hozzá, manapság is a szaunázás a finnek hétköznapjainak fontos részét teszik ki.

A finn szauna rövid története

A finn szavak közül talán a szauna kifejezés az, amely az egész világon elterjedt, meghallva mindenki Finnország jut eszébe, hiszen minden tó és folyóparton megtalálhatók a kis fürdők, amelyek felfrissülést szolgálják. A szauna szó egy fából készült kabint jelent, de a szaunázás története jóval korábbra nyúlik vissza. A savu (füst) szóból származtatják, amely azzal függ össze, hogy a kezdetekben a földbe ásott lakóhelyből csak a felszálló füst volt látható. A savuna földbe vagy hóba vájt gödör lehetett, amely később félig vagy egészen a földbe süllyesztett faépítmény volt.

finn szauna története

A fürdőzés története az ősidőkig nyúlik vissza, például az amerikai indiánok elkülönített izzasztó sátrat építettek a sátraik mellé. A leletek alapján az ókori görögök – hosszú fejlődés eredményeként építettek először kupolás épületeket kőből, amelyhez száraz és nedves gőzkamrák is tartoztak. A fürdőzés szorosan kapcsolódott a sporthoz, a tudományhoz és a művészetekhez. Az építési mód aztán sokáig fennmaradt, majd rómaiak és a törökök is elterjedt. A finnek a szaunázást valamelyik északi nomád törzstől vették át, a letelepedésüket követően füstszaunákat építettek. A Kalevalában is megtalálható, hogy nem csak tisztálkodási funkciója volt, hanem vallásos ceremóniáknak is helyet adott.

Ez a típusú fürdőzés később Európa szerte elterjedt, és a szauna kifejezés is meghonosodott. Habár a középkor végére Finnország kivételével az otthonokból eltűntek az ilyen jellegű fürdők. Érdekesség, hogy a szauna újból az 1936-ban rendezett berlini olimpiai játékok kapcsán vált széles körben ismertté és népszerűvé, a finn sportolók számára rekreációs célból nyitott szaunák kapcsán. Azóta a finn szauna töretlen népszerűségnek örvend, hiszen egyre nő a szállodákban, wellness szolgáltatást nyújtó létesítményben és az otthonokban megtalálható finn szaunák száma.

Forrás: Breznai Annamária Szaunázási szokások vizsgálata c. dolgozata

Fotó: taigatimes.com, media.gq.com

Top