You are here
Home > Szauna >

Finn szauna használata

finn szauna használata

A finn szauna használata különbözik attól függően, hogy kezdő, vagy gyakorló szaunázó használja illetve az életkor, és az egészségügyi állapot is befolyásolja. Általában heti egy alkalommal veszik igénybe. A szauna menetet legalább kétszer-háromszor ajánlott alkalmazni.

Tippek a finn szauna használatához

Habár a kísérletek bizonyítják, hogy a rendszeres szaunázás, akár a mindennapos szaunázás sem jár egészségügyi kockázatokkal, a túlzott gyakoriság sem vezet jobb eredményhez. A kezdők általában egy menetet csinálnak végig, a haladók akár 3-4 menetet is ismételnek. Olyan alkalmat válasszunk, amikor nem kell sietni, hogy minél inkább kiélvezzük a szaunázás nyújtotta felfrissülést és pihenést. A helyes használathoz pár, alapvető sorrendet ajánlott betartani.

  • Levetkőzés

Ahhoz, hogy a kabinban lévő hősugárzás a bőrt szabadon érhesse, javasolt meztelenül szaunázni, a papucsot hagyjuk kint a kabin előtt. A férfiak általában a derekukra, a hölgyek a mellkas fölött megkötött szaunalapedőt használnak.

  • WC használat
  • Tisztálkodás, zuhanyzás, törölközés: teljesen szárazra törölközzünk a jobb izzadásért
  • Lábmelegítő fürdő: ha kevésbé izzadunk az elején, segíti a 3-5 perces meleg lábfürdő használata.
  • Szaunázás

A szaunázás legfontosabb része az izzadás, a második, vagy a harmadik padon fekve, vagy ülve. A szauna menet felmelegítés/lehűtés folyamatát 2-szer, 3-szor ajánlott alkalmazni, az első szauna menet kb. 8-12 percig, maximum 15 percet vegyen igénybe.

  • Levegőzés: egy-egy szauna fázis között pihenésre legalább annyi időt szánjunk, mint a szaunázásra.
  • Lehűtés hideg vízzel: hideg zuhany alatt, majd hideg vizes merülőmedence használata, majd 4-5 percig meleg lábfürdő javasolt.
  • Pihenőfázis: öltözködjünk fel, takarózzunk be jól – a lábakat is, és pihenjünk legalább fél órát. Fontos, hogy meztelenül ne álldogáljunk, mert könnyen megfázhatunk. Pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget.

 

Top