You are here
Home > Szauna >

Hány éves kortól ajánlott a szauna?

Hány éves kortól ajánlott a szauna

A szaunázás minden életkorban kedvező hatású. Érdemes példát vennünk a finnekről, ahol az egészen kis csöppségek, és az időskorúak számára is természetes, része a mindennapoknak. A gyerekek szaunázásával kapcsolatban pedig fő szabály a fokozatosság, az időtartam és hőmérséklet, és a folyadék pótlásáról se feledkezzünk meg.

Szaunázási szokások hazánkban

Az egészséges életmód követőinek száma Magyarországon is egy növekedik, és a szaunázás hazánkban is egyre népszerűbb, hiszen igazoltan kedvező hatása van a szív-és érrendszerre, a bőrre, ugyanakkor a szervezetünk védekezőképessége szempontjából sem elhanyagolható. Sokan vásárolnak, illetve építenek az otthonukba szaunát, amely az egész család számára a mindennapok fontos helyszíne.

Szabad-e szaunázni a gyerekeknek?

Az életkor tekintetében a magyarországi szokások jóval eltérőbbek, és szigorúbbak a külföldön tapasztaltaknál. Ha a különböző fürdő létesítmények oldalait böngésszük, akkor az látható, hogy a 14 éves kor alatt a szaunavilág használata nem engedélyezett. Élettani szempontból nincs ellenjavallata a gyerek szaunázásának, de érdemes a gyermek egészségi állapotát ismerő háziorvos javaslatát megkérdezni. Hogy hány éves kortól, abban eltérő véleményeket olvashatunk, ugyanakkor Finnországban a kisgyermekek számára természetes a közös szaunázás a családdal. Ha együtt szaunázunk a gyermekkel, akkor tíz fokkal alacsonyabb kabin hőmérséklet ajánlható, és lehetőleg az alsó padon foglaljon helyet. A bent töltött idő fele legyen a felnőtthöz képest, nagyjából 3-8 percet ne haladja meg, és az életkorral folyamatosan növelhető az időtartam. Fontos a fokozatosság, és a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás.

Azonban van pár szabály a szaunázással kapcsolatban, amelyet érdemes  a felnőtteknek is- különösen a kezdőknek betartani.

Folyadékpótlás

Lehetőleg a szaunázás kezdete előtt fogyasszunk sok folyadékot, a szauna menetek között minimálisra csökkentsük az ivást. A szaunázás végén bőségesen igyunk, pótoljuk ásványvízzel vagy gyümölcslével a kiizzadt folyadékot.

Hideg merülőmedence használata

A merülő medence előtt mindig zuhanyozzunk le. Különösen a magas vérnyomásban szenvedők számára fontos, hogy körültekintően, fokozatosan hűtsék le a testüket.

Szauna menet gyakorisága

Míg a gyakorlott szaunázóknak alkalmanként maximum öt menet ajánlható, addig a kezdőknek egy napon maximum négy szauna menet javasolt.

 

 

Top