You are here
Home > Szauna >

Mennyi kalóriát éget el a szauna?

Mennyi kalóriát éget el a szauna

A szaunázásnak számtalan kedvező élettani hatása ismert. Sokan alkalmazzák ezenkívül testi és lelki felfrissülésre, és az esténkénti szaunázás kimondottan segíti a stresszoldást, és a nyugodt, mély alvást is. Mivel serkenti az anyagcserét, a rendszeres szaunázással elősegíthetjük a testsúlycsökkenést.

Szaunázás, mint fogyókúra?

Amennyiben súlyfelesleggel küzdünk, és szeretnénk ettől megszabadulni érdemes pár alapvető dologgal tisztában lenni. Az alkalmankénti egy-másfél kilós testsúlycsökkenés ugyanis nem több vízveszteségnél, nem lehet megúszni sem a rendszeres testmozgást, sem a megfelelően összeállított diétát.

Mennyi kalóriát éget el a szauna?

Azt, hogy szaunázással mennyi kalóriát lehet elégetni, igen csak megoszlanak a vélemények. Magyarországon az otthonokban általában két féle szauna terjedt el, az infraszauna és a finn szauna. A különböző forgalmazók oldalain a kalóriaégetéssel kapcsolatban  izgalmas adatokat olvashatunk:

Más sportokkal összehasonlítva egy óra tempós gyaloglással, vagy könnyebb edzéssel ér fel nagyjából 20 perces szaunázás. Része van az alakformálásban, a narancsbőr (cellulitisz) elleni küzdelemben azáltal hogy, a comb-fenék és hasi tájékon segíti a zsírbontást.

Például az infraszaunát használva kétszer rövidebb idő alatt égethetünk el ugyanannyi kalóriamennyiséget, mint a finn szaunában. Összehasonlításképpen fél órás finn szaunázással kb. 32 kalóriát, infraszaunázással negyven perc alatt több mint 500 kalóriát égethetünk el.

Habár a szaunázás elősegíti a fogyást, azonban érdemes tisztázni, hogy önmagában ezzel nem érünk el látványos és hosszú távú eredményt. Amennyiben szaunázás után ráállunk a mérlegre, örömmel tapasztaljuk, hogy jóval könnyebbek lettünk. Igaz, a rendszeres szaunázás serkentőleg hat az anyagcserénkre, de attól hogy elkezdünk szaunázni, még nem leszünk karcsúak. Fogyni akkor fogunk, ha rendszeresen mozgunk, és (szaunázás után sem) fogyasztunk nagyobb mennyiségű és magas kalóriatartalmú táplálékot.

 

Top