You are here
Home > Szauna >

Szauna kultúra

szauna kultúra

Habár a szaunázás hazánkban is egyre népszerűbb, bőven van mit tanulnunk a finnektől, akiknél a hétköznapok fontos résztvevője, ha nem is napi szinten, de hetente többször biztosan. Az időskorúak mellett az újszülött gyerekek is kiveszik a részüket a rituáléból.

A szaunázás története a több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, de tévesen gondoljuk, hogy a finnektől ered. Valószínűsíthető, hogy valamelyik északi nomád törzs révén alakult ki. A földbe ásott kezdetleges szaunák melegedési és beteggondozási funkcióval rendelkeztek, majd egyre nagyobb szerepre tett szert a törzs, és a szokást átvevő népek közösségi életében.

Szaunázás a finn hétköznapokban

Bár a finnek legalább kétezer év óta gyakorolják, nem vitatható el, hogy nagy szerepük volt a szauna kultúra kialakulásában és elterjedésében. A szaunázással nem csak a hideg téli évszakot vészelik át könnyebben, de biztosítja számukra azt az edzést, amely segít megelőzni a téli megbetegedéseket. Ugyanakkor a testi és lelki felfrissülés leghatékonyabb és leggyorsabb módja.

szauna kultúra

Van a finneknél egy fontos tradíció, amely szerint karácsony reggelén a család együtt szaunázik, hogy megtisztulva kezdjék meg az ünnepet. Habár a finnekre sem jellemező már, hogy minden nap hódolnának a szenvedélyüknek, az viszont igaz, hogy hetente több alkalommal biztosan beülnek izzadni, ráadásul ebben a kicsi gyerekek is részt vesznek. Majd a kisgyermekkorból kinőve, a kamaszok már a felnőttekhez hasonlóan használják. Az időtartama függ az egyéni igényektől – például melegtűréstől is. Gondolhatjuk, hogy könnyű a finneknek, hiszen ott minden sarkon előfordul, még néhány kocsmában is. Természetes, hogy a családi házakban, és irodákban is található. Jellemző, hogy sokemeletes társasházak közös használatú szaunát működtetnek, és minden lakó-család szaunaidőt bérel magának.

Forrás: roadster.hu

Top